Vetenskap; forskning; teorier

Fysisk motion kan reparera skadade hjärnceller

2016-10-23 09:00 #0 av: Magi-cat

Att fysisk aktivitet är bra för kroppen och den mentala hälsan anses välbelagt. Med ny forskning om hjärnan och frivillig motion tillfogas nu ytterligare en pusselbit till kunskapen .

Forskare vid New York University School of Medicine har visat att frivillig motion t.o.m. kan göra att vissa hjärnskador repareras. Åtminstone hos möss. Oberörd

Möss med en viss typ av hjärnskada delades in i två grupper. Skadan gjorde att mössen hade dåligt balanssinne och svårt att gå samt gav dem kortare förväntad livstid än andra möss.

Den ena gruppen möss fick möjlighet att roa sig i motionshjul. Den andra gruppen fick ingenting.

Resultatet blev att de motionerande mössen fick bättre balans samt betydligt längre livstid jämfört med gruppen utan möjlighet att roa sig i motionshjul.

Obduktionerna visade senare att skadorna i organen åtminstone delvis hade reparerats och att produktionen av myelin stimulerats.

"Slutsatsen var alltså att frivillig fysisk motion, i detta fall löpning, inte bara var bra för den fysiska hälsan utan även hjärnan, och till viss del även kunde läka hjärnskador.

– Den här forskningen visar även de molekylära mekanismerna, att fysisk aktivitet omvandlas till medicin för hjärnan. Nu kan man inte bara veta att det är bra med fysiskt aktivitet utan också varför, säger Anders Hansen"

Studien är publicerad i tidskriften Cell.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/frivillig-motion-kan-reparera-hjarnskador?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

http://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(16)31252-9

Nu återstår att sluta plåga möss och att visa, antar jag, att det samma gäller för människor.

Det hade vidare varit roligt att jämföra olika aktiviteter. De mer långlivade mössen hade stimulans, de andra mössen fick inte det. Vilken roll spelar stimulansen i det hela, att ha något att roa sig med där i den torftiga miljön....?

bild från pixabay.com

Hjärta"Kanske tid och rum är enklare än den mänskliga faktorn? (Picard)

Anmäl
2016-11-17 20:28 #1 av: Magi-cat

Ballong

Hjärta"Kanske tid och rum är enklare än den mänskliga faktorn? (Picard)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.