Psykologi

Rorschachtest

2017-02-01 18:28 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Har ni hört talas om Roschachtestet eller "bläckplumpstestet"?

Hermann Rorschach var en schweizisk psykiater som i början av 1900-talet utvecklade det s.k. Rorschach-testet. Det var tänkt att användas som ett kognitivt perceptuellt personlighetstest. (1)

Det byggde på en teori av en norsk filosof (Vold, 1850-1907), om dröm- och fantasibilder. Rorschach kombinerade den teorin med C.G. Jungs (1875-1961)teori om olika personlighetstyper, introvert och extravert. (2)

Tio tavlor med nonfigurativa "bläckplumpar", - fem svartvita, två svart-vit-röda, tre flerfärgade - visades i bestämd ordning för testpersonen/patienten, som fick berätta vad bilderna sågs föreställa. Tanken var att patientens undermedvetna tankar och föreställningar skulle projiceras i bläckplumparna.
Psykiatern skrev upp alla svar och gjorde sedan en tolkning.

Tolkningsmetoden comprehensive system utvecklades på 70-talet av John Exner. Det bygger på en databas av Rorschachprotokoll som ska underlätta statistiska jämförelser. (1)
Exner gav Rorschachtestet en renässans på 1980-talet. Konsultfirmor världen över lär ha använt testet för chefsrekrytering. (2)

Enligt wikipedia-länken nedan används metoden ännu idag inom rättspsykiatri och allmän psykiatri. (1)

Jag vet inte om det stämmer.
Rorschachtest har fått kritik eftersom testet saknar normer och objektivitet och kan klassificera i värsta fall helt fel. Det är då värdelöst eller t.o.m. farligt som bedömningsunderlag. 

1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Rorschachtestet

2. http://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon?Lookup=Rorschachtestet,%20Rorschachmetoden

Läs mer:

http://psykologisk.se/rorschachtestet-kontroversiellt-personlighetstest/

http://en.wikipedia.org/wiki/Rorschach_test

Hjärta"Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere."Carl Sagan

Anmäl
2017-02-12 11:39 #1 av: Lonaa

Jag har gjort ett Rorschachtest, tror det var i början/mitten på 90-talet (när blir man utslängd från BUP och överflyttad till vuxenpsyk?).
Nu minns jag inte exakt resultatet men det var ändå rätt fascinerande att man ser så olika saker i några "plumpar" och att det faktiskt stämde rätt väl med min personlighet och mina problem. Dock hade de förmodligen kunnat få fram precis samma information genom att prata med mig och ställa några frågor under 10-15 minuter... ;-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.