2017-06-29 07:00 #0 av: Magi-cat

Forskarna letade länge efter i vilket område i hjärnan kreativiteten fanns. De hittade nu inget specifikt område, men människor fortsatte ändå att vara kreativa...

Senare har man funnit att det finns två viktiga nätverk för kreativitet i hjärnan. Dessa två nätverk hjälper oss att komma på och underhålla våra nya och kreativa idéer.

Det ena heter default mode network, eller default-nätverket som är lite lättare att säga på halvsvenska. Det är ett trevligt nätverk som är när vi inte är upptagna med en specifik uppgift, utan bara är.
Det skannar av vår inre miljö och våra tankar samt håller även reda på vad som händer i miljön utanför kroppen. När vi låter tankarna vandra fritt, dagdrömmer, plockar i våra långtidsminnen och tänker på framtiden är default-nätverket igång och ökar sin aktivitet.

Det andra nätverket för kreativitet är ett kontrollnätverk. Det huserar mest i frontalloben som hanterar vår impulskontroll och i parietalloben längre bak i hjärnan. Detta kontrollnätverk är när vi koncentrerar uppmärksamheten, behöver hålla saker i minnet och fokuserat växlar mellan olika uppgifter.

Nu kommer det allra bästa: Förut trodde man att dessa två nätverk arbetade antagonistiskt, lite som antingen-eller och motverkade varandra.

Men så är det alltså inte! Nätverken samarbetar! Kort sagt, de kreativa tankarna genereras av default-nätverket och utvärderas av kontrollnätverket. Medan deafaultnätverket levererar en ström av tankar och idéer är kontrollnätverket där samtidigt och utvärderar och modifierar så att goda tankar behålls och icke konstruktiva sållas bort.

Och så - förhoppningsvis - står vi där med ett antal goda idéer....Får idé

källa: "I huvudet på en banbrytare" av Katarina Gospic/Viggo Cavling, 2017

bild från pixabay.com