2017-08-12 08:50 #0 av: Magi-cat

Enligt forskning vid Linköpings Universitet är färgstarka grönsaker som innehåller ämnet lutein bra för hälsan. Ämnet har visat sig dämpa inflammationer i blodet som kan vara en risk för bl.a. hjärtinfarktpatienter.

Redan tidigare har forskning visat att lutein kan skydda mot grå starr och åldersförändringar i gula fläcken.

Nästa steg i studierna av lutein blir att undersöka hur grönsakerna bäst ska tillagas för att kroppen ska ta upp så mycket lutein som möjligt.
Visserligen finns lutein som kosttillskott, men forskarna menar att det är bättre att äta hela grönsaken.
Lite fett är bra att ta till, så ökar upptaget av de nyttiga ämnena.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gronkal-dampar-inflammationer

Maten ska vara vår medicin, och det är utmärkt att förorda nyttig mat som färgstarka grönsaker.

Här är LiU-artikeln:

https://liu.se/artikel/fargamne-i-gronsaker-kan-dampa-inflammation

bild från pixabay.com