Lillhjärnan innanför nackbenet är ett centrum för rörelsekoordination. Den har också betydelse för kognitiva funktioner som episodisk minnesframplockning
Anatomiskt:
Lilla hjärnan (lat: cerebellum) är belägen längst bak i skallen i den bakre skallgropen på baksidan av hjärnstammen.
Lilla hjärnan anses bestå av två lober:
Den största, corpus cerebelli, kan i sin tur uppdelas i höger och vänster lillhjärna som delas av mittfåran, vermis cerebelli, samt den lilla flocculo-nodulära loben, belägen baktill och under corpus cerebelli. Detta är lillhjärnans mest ursprungliga del, archicerebelli.
Lillhjärnans yta (barken) är liksom storjärnan veckad. Dess yta är sammanlagt nästan lika stor som cerebellums (storhjärnans) yta.
Lillhjärnsbarken innehåller också ett enormt stort antal nervceller. (De exakta uppgifterna varierar.)
Funktion:
Lilla hjärnan räknas till det motoriska systemet och är helt avgörande för att vi ska kunna hålla balansen och genomföra inövade procedurer, som att cykla. När vi säger att "det sitter i ryggmärgen" menar vi egentligen: "det sitter i lilla hjärnan"!
Lillhjärnan justerar muskelrörelserna så att de fungerar som de ska samt mottar intryck från sinnena och koordinerar musklernas svar.
Lilla hjärnan är inte bara avgörande för "enkla" repetitiva rörelsemönster utan man tror att den också hanterar högre mentala förmågor som att räkna, tala och skriva löpande.
Förmodligen kanske lilla hjärnans bidrag till de kognitiva processerna är underskattad. (2)
Skador:
Vi större skador på lilla hjärnan kan man fortfarande röra sig men rörelserna blir okoordinerade och oreglerade så att en klapp kan bli ett slag, t.ex. (4)
1. http://nervsystemet.se/nsd/structure_192
2. http://nervsystemet.se/nsd/structure_1165
3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Lillhj%C3%A4rnan
4. http://illvet.se/manniskan/hjarnan/vad-anvander-vi-lillhjarnan-till
bild från www.publicdomainpictures.net