Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen

Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Hjärnan

Lillhjärnan

2015-12-03 17:00 #0 av: Magi-cat

Lillhjärnan innanför nackbenet är ett centrum för rörelsekoordination. Den har också betydelse för kognitiva funktioner som episodisk minnesframplockning


Anatomiskt:

Lilla hjärnan (lat: cerebellum) är belägen längst bak i skallen i den bakre skallgropen på baksidan av hjärnstammen.

Lilla hjärnan anses bestå av två lober:

 Den största, corpus cerebelli, kan i sin tur uppdelas i höger och vänster lillhjärna som delas av mittfåran, vermis cerebelli, samt den lilla flocculo-nodulära loben, belägen baktill och under corpus cerebelli. Detta är lillhjärnans mest ursprungliga del, archicerebelli.

Lillhjärnans yta (barken) är liksom storjärnan veckad. Dess yta är sammanlagt nästan lika stor som cerebellums (storhjärnans) yta.
Lillhjärnsbarken innehåller också ett enormt stort antal nervceller. (De exakta uppgifterna varierar.)

Funktion:

Lilla hjärnan räknas till det motoriska systemet och är helt avgörande för att vi ska kunna hålla balansen och genomföra inövade procedurer, som att cykla. När vi säger att "det sitter i ryggmärgen" menar vi egentligen: "det sitter i lilla hjärnan"!
Lillhjärnan justerar muskelrörelserna så att de fungerar som de ska samt mottar intryck från sinnena och koordinerar musklernas svar.

Lilla hjärnan är inte bara avgörande för "enkla" repetitiva rörelsemönster utan man tror att den också hanterar högre mentala förmågor som att räkna, tala och skriva löpande.

Förmodligen kanske lilla hjärnans bidrag till de kognitiva processerna är underskattad. (2)

Skador:

Vi större skador på lilla hjärnan kan man fortfarande röra sig men rörelserna blir okoordinerade och oreglerade så att en klapp kan bli ett slag, t.ex. (4)

1. http://nervsystemet.se/nsd/structure_192


2. http://nervsystemet.se/nsd/structure_1165


3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Lillhj%C3%A4rnan

4. http://illvet.se/manniskan/hjarnan/vad-anvander-vi-lillhjarnan-till

bild från www.publicdomainpictures.net

Peace

Anmäl
2016-02-03 11:27 #1 av: BokDuvan

Jag har en fråga bara, hörde att lillhjärnan har ca 80% av nervsystemets celler, är det sant?

Anmäl
2016-02-03 11:45 #2 av: Magi-cat

#1 Det låter mycket. 
Nervsystemet beräknas ha ca 100 miljarder nervceller. Får du reda på hur många lillhjärnan har så blir det lätt att räkna ut.Cool

Peace

Anmäl
2016-02-03 17:17 #3 av: Maria

Väldigt bra artikelGlad

Min tumör satt i fjärde ventrikeln och tryckte mot hjärnstammen. Det är så att säga "bakom" lillhjärnan. Jag opererades via bakhuvudet.

Jag känner igen mycket i artikeln. Jag fick vissa "men" som man säger både beror på operationen och även att det kan vara en strålningsskada.

/Maria

 

Anmäl
2017-03-23 08:28 #4 av: Magi-cat

Neuroforskarna har hittat en ny roll för cerebellum!

Cerebellum upptar bara 10 % av hjärnans volym, men hela 50 % av dess neuroner!

De funktioner man tidigare funnit har mest rört rörelsekoordination och sensorisk input -  inte själva medvetandet.
Nu har man dock funnit att cerebellum har en viktig roll i belöningssystemet.

Cerebellum måste alltså inbegripas i en större bild av hur hjärnan löser uppgifter, motivation och vad som skapar mänskligt beteende.

Studien av forskare vid Stanford University har publicerats i Nature.

Titta också på den fina bilden i länken. Den fantastiska gröna färgen är av ett fluorescerande protein som gör det möjligt för forskarna att studera vävnaden i realtid.

http://www.sciencealert.com/neuroscientists-just-accidentally-discovered-a-whole-new-role-for-the-cerebellum

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.