Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Hjärnan

Om tallkottkörteln

2015-12-04 17:29 #0 av: Magi-cat

Tallkottkörteln producerar hormonet melatonin som reglerar kroppens dygnsrytm.

Tallkottkörtelns funktion var länge omstridd. Descartes trodde att den var säte för själens interaktion med kroppen och att bara människan har tallkottkörtel, vilket är felaktigt.

Tallkottkörteln eller epifysen (latin: corpus pineale, eng:pineal gland) är en liten körtel belägen i mitthjärnan, rakt in lite ovanför näsroten mot bakhuvudet i bakre väggen av 3:e ventrikeln. (=viktigt hålrum för bildande av cerebrospinalvätska).

Den är konformad och liknar en tallkotte, därav namnet. Storleken är jämförelsevis som en halv ärta. Tallkottkörteln väger ca 0,1-0,2 g. (1)

Evolutionärt har tallkottkörteln spelat en viktig roll som ett primitivt öga. Ursprungligen var den belägen utanpå kroppen med funktion för ljus-mörkerseende. Vartefter har den flyttat med in i hjärnan och styr hormonregleringen för sömn.

Denna funktion som hormonreglerare är viktig. Den reagerar på ljus  och producerar sömnhormonet melatonin som är avgörande för vår dygnsrytm och samverkar med serotonin, stämningshöjaren. När melatonin frisätts vid tilltagande mörker blir vi sömniga. Melatoninnivån är som högst mitt i natten. När ljuset återvänder på morgonen minskar melatoninet och vi vaknar.  

Tillskott av melatonin ges för att motverka jetlag, sömnsvårigheter och ibland även tinnitus.

Tallkottkörteln kan alltså registrera ljus och mörker samt konturer. Den innehåller också både stavar och tappar, liknande ögat.

Speciellt bra är den på att uppfatta förändringar i ljus-mörker, något som kunde vara viktigt vid rovdjursattacker på den tiden rovdjuren var de största farorna. Amygdala, vårt känslo- och rädslecentrum står i nära förbindelse med tallkottkörteln.

När ögonen bildas i mycket tidigt embryologiskt stadium, liknar dess struktur tallkottkörtelns.

Vidare kan nämnas att många (kanske 20 - 40 %) under sin livstid utvecklar en cysta, pinealcysta, på tallkottkörteln. (1) Den är oftast godartad och ger sällan symptom. Blir cystan större kan den ge symptom som yrsel, huvudvärk, ljuskänslighet, sömnstörningar och i värsta fall vattenskalle.
Jag vet inte om orsaken är känd.

Fluor misstänks förorsaka förkalkning i tallkottkörteln. (2) Andra menar att tallkottkörtelns förkalkning är en följd av åldrande. (3) Personer med Alzheimer har mer förkalkning i tallkottkörteln än andra. De ämnen man finner i en åldrad tallkottkörtel är kalcium, fosfor - och fluorid. Vad som orsakar vad är inte helt känt.

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Tallkottk%C3%B6rteln

(2) http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1

(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland

bild från www.pixabay.com

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2015-12-10 19:31 #1 av: Ians

Glad

Anmäl
2016-10-31 07:45 #2 av: Magi-cat

Snart är Hjärnan ett år gammal!

Bara för skojs skull kollade jag vilka trådar som har flest läsningar. (Ingen hade särskilt många Storgråter)

Men den här "vann". Glad

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-10-02 12:35 #3 av: Magi-cat

Väckarklocka

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.