Tappar och stavar är sinnesceller som fungerar som receptorer för ljus och färg i ögats näthinna. Stavarna är ljuskänsliga men kan inte skilja på färger. De finns mest i näthinnans ytterkanter. Tapparna är färgkänsliga och finns samlade i gula fläcken. Men hur kommer det sig att vi ser färger?
Färgseendets historia...
...är uråldrig.
Det skulle gå att klara sig med att bara se i svart-vit-skalan, så varför ser vi (oftast) i färg och hur uppkom färgseendet?
Ett system som utförligare skiljer på olika frekvenser är förstås ännu mer effektivt än bara svart-vitt då det ger mer information, t.ex. för att avgöra om olika frukter är mogna eller om det är en orm i trädet eller bara en gren.
Färgseendets historia sträcker sig flera hundra årmiljoner bakåt i tiden.
Hela ryggradsdjurens arvsmassa fördubblades för ca 500 milj år sedan, t.o.m. två gånger. En mängd extra genkopior uppkom då som var fria att utveckla nya funktioner under evolutionär selektion. De tidiga fördubblingarna gav upphov till de gener som gör skillnad mellan synsinnets tappar och stavar. (1)
Ytterligare en fördubbling skedde för ca 350 milj år sedan hos förfadern till benfiskarna. Grunden till utveckling av synen (och färgseendet!) var därmed lagd.
Så - mycket av evolutionen kan alltså ske tack vare genkopiering för hundratals miljoner år sedan som följts av förändring som ger funktionella skillnader. (1)

Bilden träder fram
Näthinnan, retina, det ljuskänsliga lager som täcker insidan av ögongloben är en speciell del av hjärnan. Baktill på retina har vi fotoreceptorer, tappar för färgseende och stavar för att se i svagt ljus. Fotoreceptorerna är egentligen nervceller med ett fint flimmerhår som omvandlats så att det är fullpackat med skivor uppbyggda av cellmembran. (3)
Men innan ljuset når tapparna och stavarna, måste det passera igenom flera cellager som retina är uppbyggd av och neuron för att processa bilden och överföra den till hjärnan för tolkning. Varför ligger syncellerna bakom nervcellerna och inte tvärtom?
Tills nyligen har man inte förstått varför dessa celler ligger framför tappar och stavar, inte bakom. Särskilt som denna lösning finns hos alla vertebrater och således synes evolutionärt stabilt.
Nu har forskare funnit att gliacellerna (supportceller) i retina har en intressant uppgift: Dessa celler är också tjockare än andra retinaceller. I den genomskinliga retinan gör detta att gliacellerna styr (guide) ljuset ungefär som fiberoptiska kablar!
De bidrar alltså till att ge en bättre bild! Och hela arrangemanget fungerar ändamålsenligt.
De färger som lättast passerar genom gliacellerna är färger inom grön-röd-spektrat som ögat behöver mest för seende i dagsljus. Vanligen mottar ögat "för mycket" blått och har därför färre tappar för blått.
Grönt och rött koncentreras 5-10 gånger mer av gliacellerna till respektive tappar än blått ljus. Överflödigt blåljus sprids till omgivande stavar.
Evertebrater, som bläckfiskar har en annan lösning för sitt seende där ljuset träffar syncellerna direkt, utan att passera cellagret. (2) Ögat har hos djuren anpassat sig efter just det djurslagets behov.
Gula fläcken
Längst bak i mitten av näthinnan finns hos människor och apor en liten millimeterstor fläck som innehåller ett gult pigment: den s.k. gula fläcken. (Det här gula pigmentet lär bara finnas hos apor och människor.) Mitt i gula fläcken är synskärpan som bäst. Där är näthinnan tunnare och bildar en grop (fovea centralis). I botten av gropen finns mest tappar. De övriga cellerna och stavarna har skjutits åt sidan. Fördelen med det är att ljuset når tapparna och stavarna obehindrat så synskärpan blir maximal. (4)
Tapparna, som alltså registrerar färg, har tre olika sorts synpigment eller fotopigment (kemiska ämnen) för att täcka alla färgkombinationer. Dessa pigment är känsliga för ljus av olika våglängder, för de långa: röd, de medellånga: grönt och de korta som registrerar blått. (5) Dessa tre färger kallas primärfärger. Blandar man två av dem får man sekundärfärger. Blandar man tre får man tertiärfärger osv.
Om alla typer stimuleras samtidigt ser man vitt. Om ingen stimuleras alls, ser man svart. (6)
Vid felfunktion hos någon av tapptyperna får man färgblindhet. Det finns också människor, tetrakromater (fler kvinnor än män), som kan ha en fjärde tapptyp och således extremt bra färgseende. Anlaget måste ärvas från båda föräldrarna för att slå igenom.
Tapparna behöver mycket ljus och vi ser därför färger sämre i mörker. Runt gula fläcken överväger stavarna som är mycket ljuskänsliga. Det finns ca 10 ggr fler stavar än tappar. (7) De är utspridda över hela näthinnan. Stavarna är mer ljuskänsliga än tapparna men spektralt lika varför de inte kan skilja olika våglängder (färger) åt. Stavarna sköter alltså om seende i svagt ljus och det perifera seendet. (8)

Människans synliga spektrum är ungefär mellan 380 - 750 nm.
Det är hjärnan som bearbetar och tolkar styrkan hos de färgtyper som ögat registrerar och det är hjärnan som "blandar till" alla tusentals och åter tusentals nyanser av färger vi kan se.
Diskussion: Finns färger? Eller bara ser vi dem?
Ljus är kort sagt elektromagnetisk strålning. Teoretiskt sett har det ett oändligt spektrum av våglängder. Men med det ljus vi befattar oss med brukar vi vanligen mena (och menar i denna artikel) den minimala del av det elektromagnetiska spektret som vi kan uppfatta med våra ljuskänsliga receptorer; synsinnet. (8)
De våglängder av strålningen som vi kan uppfatta som färg håller sig mellan ca 380 - 780 nm. Endast dessa våglängder fungerar som färgstimuli, från blått, via grönt till rött.
Färg är inte något vi ser som det är i rummet utanför, utan färg skapas i vår hjärna när den tolkar mottagna stimuli och skapar en bild av omgivningen. Det är en förnimmelse som skapas i hjärnan när elektromagnetisk strålning av viss våglängd träffar och stimulerar receptorerna i näthinnan vilket ger upphov till processer i nervsystemet med färg som resultat.(8)
Färg är alltså ingen egenskap hos omgivningen eller ljuset, utan en perception. Om vi ändrar omgivningens ljus ändras färgerna. Färgen kan alltså inte vara en egenskap, utan är något som hjärnan tolkar som färg.
En färgblind person uppfattar färgerna annorlunda och en person med extremt gott färgseende se fler nyanser än de flesta andra. Allt beror på sinnet och hjärnan och vi vet aldrig exakt hur någon annan uppfattar en färg. (8)
"Att verkligen ta till sig kunskapen om att världen där ute inte har några färger, utan bara ett evigt varierande flöde av elektromagnetiska vågrörelser utan några gränser, ett flöde som mitt nervsystem sedan delar upp och kategoriserar, det är både känslomässigt och förnuftsmässigt svårt att inse." (9)
"Färger, liksom ljud, är alltså symboliska system inne i nervsystemet, som utlöses av retningar från sinnesorganen. De skapas inte av retningen, och är bara en sorts översättning av dem, på samma sätt som ordet 'rött' i sig bara är ett abstrakt ord, inte en röd fläck." (9)
Det får bli slutorden, i tacksamhet och glädje över att vi kan uppleva vår färgrika omgivning tack vare vårt fantastiska nervsystem.
källa:
1. WWF Eko 2015:02
http://uu.se/press/pressmeddelanden/pressmeddelande-visning/?id=2608&area=3,8&typ=pm&lang=sv
2. http://www.iflscience.com/health-and-medicine/look-your-eyes-are-wired-backwards-here-s-why
3. Olson/Josephson: "Hjärnan"
4. Red. Lennart Widén: "En bok om hjärnan"
6. https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rgseende
7. Michael O'Shea: "Hjärnan"
8. http://www.csc.kth.se/utbildning/kth/kurser/DM1021/ingaov07/projekt/dokument/exempeldokument.pdf
9. Sverre Sjölander. "Vårt djuriska arv - om människans biologiska natur"
bilder från www.pixabay.com