Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Hjärnan

Utanför kroppen-upplevelse

2016-06-20 08:48 #0 av: Magi-cat

Att se kroppen som utanför sig själv är faktiskt vanligare än man tror. Men vad beror det på?

Den utomkroppsliga upplevelsen förkortas ofta UKU.
(eng: Soul Travel, Out of Body Experience)

Det är förvånansvärt många människor som upplevt förändrade medvetandetillstånd liknande UKU.

UKU hänförs ofta till paravetenskap (parapsykologi, paranormalt) men vis ska se att kroppsuppfattningen och "jag"-känslan inte är så alldeles självklar. När hjärnan skapar en precis känsla för var kroppen (och "jaget") befinner sig i förhållande till den yttre miljön är det en komplicerad uppgift

Kort beskrivning:

En person som upplever en UKU känner det som om de lämnar kroppen och betraktar sig själva och omgivningen utifrån. Upplevelsen är ofta kortvarig, men ibland känns det som om  den varar länge och personen färdas till en annan del av världen eller t.o.m. till andra världar. Ibland innehåller upplevelsen andra människor eller andra varelser.

En UKU upplevs oftast som behaglig men kan ibland, särskilt om den inträffar i samband med sömnparalys, vara skrämmande.

När inträffar UKU? 

Den kan uppkomma spontant men sker oftast på gränsen mellan sömn och vakenhet, djup avslappning eller stark rädsla.

Vidare inträffar utomkroppsliga upplevelser vid intag av psykoaktiva droger, vid fysiska och psykiska trauman samt genom olika övningar.

Man kan också avsiktligt skapa illusionen av en utomkroppslig upplevelse, som vi ska se mer om nedan.

Vad beror den spontana upplevelsen på? 

En del av berättelserna kan kanske förklaras med att kroppen under stress och stort välbefinnande producerar naturliga bedövningsmedel som kan ge samma effekter som vid hallucination.

Psykologiska teorier talar om att personers kroppsuppfattning och verklighetsbild kan förändras.

Personer som är bra på att se saker ur olika perspektiv och/eller ser sina drömmar ur fågelperspektiv lär oftare få UKU än andra.

En neurologisk förklaring har att göra med hjärnans minneslagring. Vi intar ofta fågelperspektiv eller ser minnen från ett annat perspektiv än vad sinnena ger. I samband med trauma skulle minnena förstärkas så de upplevs som verkliga. 

 Ett intressant experiment vid KI

På Karolinska Institutet skapade hjärnforskare en utanför-kroppen-illusion hos friska försökspersoner placerade i hjärnkamera så att man kunde registrera deras hjärnaktivitet.

Personerna bar virtual-reality-glasögon och såg sig själva och magnetkameran från en annan del av rummet. Från det perspektivet ser de en okänd kropp i förgrunden och deras egen sticker ut ur magnetkameran i bakgrunden.

När forskaren ska utlösa illusionen berörs försökspersonens kropp samtidigt som den okända kroppen fullt synligt blir berörd på samma ställe.

Nu inträffar det intressanta att hjärnan kopplar ihop det visuella intrycket och känslan av beröring. Illusionen uppstår och resulterar i att den okända kroppen är ens egen och att försökspersonen själv befinner sig på dess plats i rummet, alltså utanför sin fysiska kropp!

Forskarna kunde använda illusionen för att "teleportera" personen till olika delar av rummet.

Man kunde då också avläsa personens hjärnaktivitet och visade att det finns speciella aktivitetsmönster i hjäss- och tinningloben. Man fann också ett samband mellan dessa mönster och hur starkt personen upplevde illusionen av att befinna sig på en utanför-kroppen-plats.

En särskilt viktig plats visade sig vara hippocampus, just det organ där de viktiga "plats-cellerna" finns. (Upptäckten av plats-cellerna gjordes i råttförsök och gav ett välförtjänt Nobelpris 2015)

Studien är publicerad i Current Biology.

 källor: 

Susan Blackmore: "Kort om medvetandet"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Utanf%C3%B6r_kroppen-upplevelse

http://ki.se/nyheter/utanfor-kroppen-upplevelse-sedd-fran-en-hjarnkamera

bilden på örnen är från pixabay.com

Peace

Anmäl
2016-08-26 19:23 #1 av: Ralph

Om vad detta är strider de lärde.

Anmäl
2016-08-27 11:11 #2 av: Choklad

Mycket intressant

Tack

U R us

Anmäl
2016-09-05 13:00 #3 av: [Rulander]

Det handlar i grunden om man tror att vi är något mer än en komplicerad maskin. Om vi har en ande/själ utöver kroppen som vi kan se.

Trots allt vi vet, kan man fortfarande inte förklara exempelvis vad autism är för något. Ännu mindre skapa liv. Vi kan inte förklara vad medvetande är.

Anmäl
2016-09-09 10:40 #4 av: Ralph

Vi vet väldigt lite om oss själva.
Men det finns vissa besserwissrar som tror sig kunna förklara allt med biokemi.

Anmäl
2016-09-09 10:52 #5 av: Magi-cat

#4 Det är bättre att beskriva vad man anser är fel än att utdela svepande omdömen som "vissa besserwissrar". Tummen upp

Peace

Anmäl
2016-09-10 19:27 #6 av: Ralph

Skrattar Åh tack den satt fint, det värmde mitt läkarhjärta.
Blomma

Anmäl