Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Gammal hjärna, ny teknik

2015-11-02 12:25 #0 av: Magi-cat

Vår hjärna är i väsentliga drag en "stenålders"hjärna. Ändå kan den hantera mängder av information som inte ens var påtänkt av cro magnon och teknik som skulle betraktats som magi.

Hur kommer det sig? Hur klarar hjärnan det enorma trycket av all information, alla val och en ständig störtflod av intryck? En modern västerländsk människa ser lika många ansikten under en dag som en cro magnon gjorde under ett år.
Plasticitet. Omformning, tillformning, nya hjärnkopplingar, är lösningen. Gamla områden tas i bruk för nya uppgifter. T.ex. finns det inget område för läsning, ändå läser vi. Områden främst för igenkänning av ansikten och objekt har tagits i bruk för läsning.

Vårt sociala ursprungssamhälle är antagligen små grupper om ca 150 individer. Här utformades våra hjärncentra för emotionella band, anknytning, medkänsla och empati.

Modern forskning visar att om vi vill väcka medkänsla för stora problem som fattigdom, hunger och sjukdom, räcker det inte med en torr uppräkning av fakta utan det effektivaste är att låta en utsatt individ representera problemet. (Sedan behövs det naturligtvis fakta för att göra någonting åt det.)

Återanvändningen av existerande hjärnområden gör det möjligt att göra väldigt mycket av inte så mycket. Att utveckla kultur, musik, smartphones, trossystem, kultur, internet och...mycket annat.

Så smart, så (o)begränsat, så fantastiskt effektivt. 

Källor:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjarnan

Klingberg, Torkel: "Den översvämmade hjärnan"

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-12-28 15:02 #1 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.