Annons:
Etiketterillusionerhallucinationerfelslut
Läst 2210 ggr
Magi-cat
2015-11-02 12:50

Varför drömmer vi?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi gör det, däggdjuren gör det, fåglarna gör det - drömmer! Men varför? Forskningen om djurens sömn och drömmande visar vägen till varför drömmar fyller en viktig funktion även för oss. Frågan är bara vilken.

Alla som har sällskapsdjur har sett det: katten och hunden som låter som om de är på spännande nattlig jakt i sömnen, de morrar kanske och det rycker i tassarna. Drömmer de verkligen? 

Ja, de gör det. Drömsömn kan mätas via s.k. REM-mönster. Under REM-sömnen är hjärnan faktiskt lika aktiv som i vaket tillstånd, men musklerna är paralyserade. Däggdjuren och även fåglarna uppvisar REM-sömn varför man drar slutsatsen att även de drömmer.

Det verkar som om REM-sömnen fungerar som ett slags nattlig terapi för hjärnan. Försökspersoner fick se ångestskapande bilder med vissa mellanrum, varefter man mätte deras reaktioner. De personer som vid andra visningstillfället sovit en natt fick mindre aktivitet i amygdala(rädsle, panikcentrum) än de som fick se bilderna utan mellanliggande sömn. De som sovit en natt fick också ökad aktivitet i pannloberna, dvs de delar som förknippas med logiskt tänkande och de kunde därmed lättare bearbeta upplevelsen av bilderna.

"– REM-sömnen hjälper oss att separera känslorna från det minne som gav upphov till känslorna. Det gör att vi inte  behöver återuppleva alla starka känslor varje gång vi blir påminda om just den händelsen, säger Els van der Helm, vid Berkeley university "

Detta kan vara en anledning till att personer drabbade av PTSD drömmer mer mardrömmar än andra: hjärnan bearbetar intrycken.

Samma funktion har troligen drömmen för både människor och djur. 

Drömsömn är också viktig för inlärningsprocessen. Drömmar som verkar neutrala till sin karaktär, fungerar som konsolidering för inlärning i vaket tillstånd. 
Försök som gjorts med råttor och zebrafinkar tyder på att dagens upplevelser spelas upp under drömsömnen och bidrar till att lagra och befästa minnen i långtidsminnet. 

Att drömmandet finns hos de flesta däggdjur och fåglar, tyder på att det uppstod tidigt under evolutionen.

"– Drömmar måste ha någon form av överlevnadsvärde, men vi har inte förstått exakt vad det är, säger Torbjörn Åkerstedt. " (professor och stressforskare vid Stockholms universitet)

En relativt ny teori inom drömforskning säger att drömmarna är en träning inför hotfulla situationer. Vi drömmer om faror och aggressioner som ett minne från vårt evolutionära förflutna när vi stod under hot från naturen.

"– Aggression är den vanligaste sociala interaktionen i våra drömmar, och vi är oftare offer än angripare. Vilda djur och främmande män är de vanligaste förövarna i drömmarna, säger Antti Revonsuo." (professor i kognitiv neurovetenskap vid Skövde Högskola)

http://fof.se/tidning/2013/1/artikel/djuren-visar-varfor-vi-drommer

Det finns alltså många bra orsaker till att vi drömmer, och mycket kvar att forska om drömmandet. 
Enligt artikeln finns det inte en allmängiltig förklaring till varför vi drömmer och det är väl inte ens till fullo klarlagt varför vi måste sova, som vi gör…

Jag tycker det är intressant vad man kommit fram till om att även djuren drömmer. Man kan fråga sig, inte vilka likheter det finns mellan människa och djur, utan vilka skillnader…

(bild från pixabay.com)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2023-10-31 17:05 av Magi-cat
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
2017-05-10 07:58
#3

Det finns, enligt artikeln, två huvudsakliga förklaringar till varför vi drömmer.

Den ena är "activation-synthesis" teorin. där framloben av hjärnan tolkar random aktivitet i hjärnstammen och Lillhjärnan, särskilt under REM- (=dröm)sömnen. Därför blir drömmarna också så många gånger så egendomliga, för att de tolkas av kaotisk information.

Den andra huvudsakliga teorin är att vi drömmer är "hot-simulering". Det här har kunnat vara evolutionärt korrekt eftersom vi kan köra en hotsimulering i drömmarna och träna att reagera på hotfulla situationer.

Varför vill vi då så gärna berätta om våra drömmar? En förklaring skulle kunna vara att "två tänker bättre än en" och båda kan då träna hotsimuleringen.

https://blogs.scientificamerican.com/observations/why-you-shouldnt-tell-people-about-your-dreams/?WT.mc_id=SA_FB_ARTC_BLOG.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[NeferNefer]
2017-05-10 08:07
#4

Så intressant! Jag drömmer mycket och ofta. För övrigt är det en mycket vacker bild du har valt 😍

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: