Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Musik påverkar hjärnan

2015-11-02 21:33 #0 av: Magi-cat

Musik har alltid spelat en väsentlig roll för människan. Från flöjter av ben och rytminstrument till dagens närmast obegränsade tillgång av ett högst varierat urval.

Alla älskar väl musik, men varför egentligen? Och hur påverkar musiken hjärnan?

Här nedan är en lättläst länk med bilder på vilka delar av musiken som påverkar olika hjärnområden.

Först kommer tonerna in genom ytterörat där vätskan i innerörat sätts i vibration som av nervceller omvandlas till elektriska impulser.

Dessa impulser tas om hand i olika centraler i hjärnan: (enligt denna artikel:) rytm behandlas i vänsterhjärnan på två ställen och ett i höger sida av cerebellum. (=lilla hjärnan med bl.a. motorisk koordination). Själva tonaliteten med melodi och harmoni behandlas i prefrontalcortex (främre barken), temporalloben (tinning) och cerebellum. 

Båda hjärnhalvorna är således involverade.

Sång behandlas naturligt nog i de språkliga delarna, samt även i visuellt centrum. Samt förstås berörs också känslohjärnan av musik....

Att lyssna på (och ev att själv utöva) musik är allt annat än bortkastat tidsfördriv: det förbättrar den språkliga förmågan och påverkar kroppen på olika positiva sätt. (Jag utgår ifrån att det är skillnad på olika sorts musik och att de kan påverka väldigt olika. Kommer ihåg bokenMozarteffekten...http://www.lararnasnyheter.se/FS_12_01_tema_olikaronomhurhjarnan.html)

Väldigt intressant är också när man kombinerar musik och hjärnrytmer och uppnår effekter genom att matcha dem.

http://www.popsci.com/science/article/2013-02/your-brain-music-infographic

Tidigare har man bara fått kunskap om musikens olika platser i hjärnan genom att studera personer som fått olika hjärnskador. De har då förlorat vissa delar av musikupplevelsen, beroende på var skadan finns.

Peace

Anmäl
2015-11-02 21:35 #1 av: Magi-cat

 Neurologen Oliver Sacks, (nu tyvärr avliden) , har skrivit flera populära och läsvärda böcker om hjärnan, bl.a. Migrän, Det inre ögat och Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt.

I "Det inre ögat" berättar han om Lilian, konsertpianisten som plötsligt tappade förmågan att läsa noter. Hon spelade konsert och man hade oväntat ändrat i programmet. I stället för den planerade Mozarts 21:a pianokonsert skulle hon framföra Mozart nr 19. I vanliga fall inga som helst problem, men den har gången var partituret helt obegripligt!

Hon tittade på noterna, såg linjer, noter och notsystem - men det sade henne ingenting! Det måste ha varit en fruktansvärd känsla! 

Lyckligtvis gick det bra ändå - hon framförde konserten ur minnet....Vilken bedrift!

Lilian hade fått en skada i synbarken i bakre halvan av hjärnan. Så småningom blev oförståelsen för noterna värre så hon inte längre kunde uppträda. I stället framträdde en annan förmåga: Hon kunde höra ett stycke musik på radion och arrangera om den för piano helt på gehör, i huvudet! Den mest komplexa musik kunde hon hålla kvar i sitt huvud och även spela upp den. 

Men hon kunde inte längre läsa noter eller uppträda för större publik.

Hjärnan är verkligen märklig i sin flexibilitet....

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oliver_Sacks

Peace

Anmäl
2016-04-29 07:28 #2 av: Magi-cat

Ett kort klipp, men mycket intressant, om hur musik påverkar hjärnan!

Flera hjärnområden tas i bruk, inte bara det auditiva. Musik påverkar känslor så att om man lyssnar på sorgsen musik är man benägen att uppleva ett ansikte som sorgset och tvärtom.

Det är också bra att spela musik för stroke-patienter....

Och så blir man mer intelligent av att spela musik, helst ska man börja som barn...

http://www.sciencealert.com/watch-this-is-your-brain-on-music

Dementa människor borde få lyssna på mycket musik och delta i sång! Ofta sitter musikminnet mycket bättre än andra minnen...

Peace

Anmäl
2016-05-24 18:30 #3 av: Magi-cat

FMT - Funktionsinriktad musikterapi.

"I dag förekommer musikterapibegreppet i en rad olika sammanhang. Begreppet musikterapi används inom så skilda områden som allmän musikverksamhet inom vård och omsorg, specialpedagogik, psykodynamiska inriktningar, olika typer av specialiserade musiklyssningsmetoder samt inom FMT-metoden.

Numer är det vedertaget att göra en åtskillnad mellan olika former av musikutövande där musiken och musicerandet i sig utgör det huvudsakliga målet, och musikterapi där musiken används som medel för att uppnå olika typer av behandlingseffekter.."

http://www.fmt-metoden.se/fmtsite/index.html

Peace

Anmäl
2016-10-13 21:36 #4 av: Magi-cat

Musik är något av en universalmedicin! T.o.m. bättre än idrott!

" Under de senaste 15-20 åren har man i Jyväskylä och Helsingfors undersökt vad som händer i hjärnan då man spelar eller sjunger. Därifrån kan man allvarligt säga att musik är mycket mera hälsosam än idrott, säger hon.

Hjärnan är uppdelad i olika delar som sköter om olika saker: språk, känslor och så vidare. Men musiken, den aktiverar hela hjärnan."

Musik borde användas mer i skolan. I artikeln föreslås att om man börjar skoldagen med 15 min musik hjälper det koncentrationen under dagen, det är bra för att lyssna och förstå, för finmotoriken och abstrakt gestaltning.
Och så är det trevligt och gynnar samarbete och gemenskap, skulle jag vilja tillägga.

https://svenska.yle.fi/artikel/2013/11/01/musik-ar-battre-halsan-idrott

Peace

Anmäl
2017-02-07 09:36 #5 av: Magi-cat

The Happy song gör bebisar glada. Glad 

Någon som provat?

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/we-created-a-song-that-makes-babies-happy/

Peace

Anmäl
2017-05-10 14:28 #6 av: Magi-cat

Katharina Dahlbäck vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs Universitet säger att det finns en gynnsam korsbefruktning mellan språk och musik. Musiken påverkar språkinlärningen och språket påverkar musikaliteten.

Därför vore det befrämjande för språket om man använde mer musik på svensklektionerna, om man spelade och sjöng. Lyssnar på musik

En annan positiv effekt är att musiken främjar det sociala samspelet mellan eleverna.

källa: Språk-tidningen 2017:04

Det vore ju ett trevligt sätt att lära sig språket!

Peace

Anmäl
2018-04-02 07:50 #7 av: Magi-cat

TED-lektion om Beethoven, hjärnan och ljuv musik.

Peace

Anmäl
2018-05-18 08:21 #8 av: Magi-cat

Artikel från 2015, men bra, om musik och den kulturella hjärnan. GladLyssnar på musik

Musik dämpar stress, dämpar startsteget för inflammationer, tycks stärka försvaret mot infektioner och kan (enligt ett par studier) lindra allergiska reaktioner.

Framför allt har man i 22 av 25 studier funnit att musik ger en lugnande och avstressande effekt. 

http://www.kulturellahjarnan.se/2015/03/10/musik-stress-immunforsvar-och-halsa/

Peace

Anmäl
2019-06-17 08:33 #10 av: Magi-cat

Ballong

Peace

Anmäl
2019-06-21 10:00 #11 av: Skogsväsen

Vad kul att musiken  kan påverka oss så positivt!

Jag har lyssnat väldigt mycket på musik i mitt liv likt många andra, jag gillar alla musikgenrer men  det jag har svårast för är rapp (låter hårt och inte så melodiskt).

När jag var yngre och även hade sämre självförtroende och lätt för negativa tankar så lyssnade jag väldigt mycket på musik från rock-genren. Nästintill bara rock, men även annat såklart, t.ex. Rihanna.

Och jag minns att när jag kände mig hyper och glad så lyssnade jag gärna på Nightcore musik (väldigt högt tempo) eller annan elektronisk+/ snabb musik.

På senare år så lyssnar jag inte så mycket på rock längre, gillar det fortfarande men lyssnar mest på det när jag har lite känslor i kroppen där rock känns bra att lyssna på. T.ex. om jag känner oro eller irritation, jag känner att mitt fokus på det jag vill göra förbättras och tankarna går inte i loopar.

Har även testat lugn musik för att lugna ner mig själv och tyckte att det hjälpte en aning, men kan  ha varit en illusion också. Samt. för att fokusera, t.ex. klassisk musik.

Så för det mesta så lyssnar jag på lite allt möjligt nu för tiden, min musiksmak för stunden beror starkt på mitt känslotillstånd. Så det har varit kul att läsa lite i denna tråden! :)

Anmäl
2019-06-21 13:37 #12 av: Soligajag1

Musiken påverkar mitt sinnestillstånd på olika sätt.  

Är jag arg , vill jag lyssna på hårdrock .  Det gör att mitt humör sjunker och jag blir lugnare .  Är jag trött så blir det oftast  lugn musik, nu har det blivit mycket "A star is born" med Lady Gaga och Bradley Cooper.  Lyssnar även på den musiken när jag ska somna.  

När jag tar en promenad , joggingrunda lyssnar jag på Nightwish , finskt band. eller annan rock. 

HH Glad 

Anmäl
2019-06-25 05:21 #13 av: Skogsväsen

#12 åh vad kul att läsa :D jag gillar också Nightwish. :)

Anmäl
2019-06-25 05:35 #14 av: Soligajag1

#13  Vad kul ! Faktiskt en utav mina favoritgrupper! Tarja sjöng ju förut , vilken röst ! Men sen den nya kom, tycker jag väl inte det är lika bra , men lyssnar mest på dem gamla låtarna  Glad 

HH Glad 

Anmäl
2019-06-30 13:02 #15 av: Skogsväsen

#14 aa jag gillar också tiden med Tarja mest. :) Det är bara dem låtarna jag lyssnar på också.

Anmäl
2019-06-30 13:17 #16 av: Soligajag1

https://youtu.be/hTdhXxxWREo
Den här är såå bra ! Nightwish ! Lyssnar oftast på det när jag är ute o går ! 👍

HH Glad 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.