Musik har alltid spelat en väsentlig roll för människan. Från flöjter av ben och rytminstrument till dagens närmast obegränsade tillgång av ett högst varierat urval.
Alla älskar väl musik, men varför egentligen? Och hur påverkar musiken hjärnan?
Här nedan är en lättläst länk med bilder på vilka delar av musiken som påverkar olika hjärnområden.
Först kommer tonerna in genom ytterörat där vätskan i innerörat sätts i vibration som av nervceller omvandlas till elektriska impulser.
Dessa impulser tas om hand i olika centraler i hjärnan: (enligt denna artikel:) rytm behandlas i vänsterhjärnan på två ställen och ett i höger sida av cerebellum. (=lilla hjärnan med bl.a. motorisk koordination). Själva tonaliteten med melodi och harmoni behandlas i prefrontalcortex (främre barken), temporalloben (tinning) och cerebellum.
Båda hjärnhalvorna är således involverade.
Sång behandlas naturligt nog i de språkliga delarna, samt även i visuellt centrum. Samt förstås berörs också känslohjärnan av musik....
Att lyssna på (och ev att själv utöva) musik är allt annat än bortkastat tidsfördriv: det förbättrar den språkliga förmågan och påverkar kroppen på olika positiva sätt. (Jag utgår ifrån att det är skillnad på olika sorts musik och att de kan påverka väldigt olika. Kommer ihåg bokenMozarteffekten...http://www.lararnasnyheter.se/FS_12_01_tema_olikaronomhurhjarnan.html)
Väldigt intressant är också när man kombinerar musik och hjärnrytmer och uppnår effekter genom att matcha dem.
http://www.popsci.com/science/article/2013-02/your-brain-music-infographic
Tidigare har man bara fått kunskap om musikens olika platser i hjärnan genom att studera personer som fått olika hjärnskador. De har då förlorat vissa delar av musikupplevelsen, beroende på var skadan finns.