Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Maximera hjärnan; klurigheter

Avled smärtsignalerna (övning)

2015-12-03 12:29 #0 av: Magi-cat

När man slår sig och det gör ont översköljs hjärnan med smärtsignaler och tankar på smärtan.

Använd hjärnan för att dämpa smärtan!

Tänk: Vad höll jag på med, vad skulle jag göra, gärna på detaljnivå. Vilka tankar som helst, bara de handlar om något annat än slaget/smärtan.

Den här övningen gör att smärtsignalerna i hjärnan filtreras och blandas upp. Det tar inte helt bort smärtan, men det hjälper.

Om någon annan slår sig kan man hjälpa till att lindra smärtan med liknande frågor. Samt hämta förbandslådan.

källa: "Mer än hjärna"; Wejlid/Åkerman

Peace

Anmäl
2015-12-03 13:54 #1 av: Loris M

Vad roligt att du skrev just detta. Satt precis (är på jobbet) och kom att tänka på det här med hur hjärnan fungerar vid smärta. Kikade in här och ser tråden. SkämtarDet jag tänkte på alldeles nyss är att jag ibland lyckas "bota" eller kanske avleda då huvudvärk. Ibland kan huvudvärken komma plötsligt och ofta tycker jag att det är rätt så onödigt och helt enkelt försöker tänka bort det. Om det inte fungerar med att avleda och tänka på annat, så koncentrerar jag mig på huvudet och intalar mig att jag inte har huvudvärk. Tänker typ: "Det känns inget. Skönt att det är borta!" och så försöker jag känna hur det känns att inte ha ont. GalenLåter lite knäppt kanske men det har fungerat. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2015-12-03 14:04 #2 av: Magi-cat

#1 Synk.Skämtar

Bra idé med huvudvärken. Den här metoden kanske fungerar som bäst med akuta och plötsliga smärtor, som att slå sig med hammaren på tummen, men med lite övning borde det gå att filtrera bort i alla fall en del (akut) huvudsmärta. Du har lyckats byta ut smärtsignalerna mot andra, fantastiskt!

Jag försökte ibland förr när jag hade mycket migrän. I absolut första stadiet kunde det fungera.

Peace

Anmäl
2015-12-09 16:37 #3 av: Scorpio97

Jag har kronisk huvudvärk, och jag har alltid mer eller mindre ont. Omedvetet har jag nog använt mig av en liknande metod, men jag använder mig av musik istället. Jag har hörlurar och spelar musik väldigt högt, då kan jag inte fokusera på smärtan på samma sätt för ljuden "övertröstar" värken. Förmodligen inte så bra för mina öron, men ibland behövs det helt enkelt.

Jag har någon gång försökt distrahera mig själv med tankar eller tänka bort huvudvärken, men jag upplever inte att det hjälper för mig. Jag kan däremot göra det med ljud, jag kan sitta i ett högljutt klassrum och inte reagera på ljuden alls. 

Men jag visste inte att det var en riktig metod (: 

//Jessie

Anmäl
2015-12-09 23:11 #4 av: [TanatosNyx]

Detta styrker påståendet om att det är direkt skadligt för smärtpatienter att sitta hemma och älta/fokusera på sin smärta i stället för att tänka positivt och göra det man klarar.

Det är viktigt att aktivera sig för att tänka på annat.

"Ingen är så fattig att man inte har råd att visa andra kärlek och omtanke"
/TanatosNyx - Sajtvärd på Gravid iFokus

Anmäl
2015-12-10 07:48 #5 av: Magi-cat

#4 Definitivt min tanke också! 

Peace

Anmäl
2015-12-13 09:49 #6 av: nadilda

Råkade "snubbla in" på denna sajten och tyckte denna tråden var intressant. Jag tycker nämligen att jag rätt så väl kan avleda min smärta. Gör det på två olika sätt, beroende på hur ont jag har och om det är huvudvärk eller inte.

Det ena sättet går ut på att jag först verkligen, verkligen koncentrerar mig på smärtan. Precis varifrån kommer den, hur känns den, varför känns den och, allra viktigast, hur ser den ut? Om vi nu säger att jag har benhinneiflammation så ser jag framför mig hur min benhinna brinner och sedan föreställer jag mig att jag släcker elden och tänker på hur det hade känts. Väl där brukar smärtan ha släppt så mycket att jag medvetet kan tänka på något annat, t.ex. ett mattetal, för att få bort den ännu mer. Låter säkert väldigt flummigt, men det fungerar för mig.

Huvudvärk behöver jag oftare människor runt mig att fokusera på för att kunna förminska smärtan. Det därför jag alltid står ut betydligt längre i skolan än vad mina kompisar tycker jag borde. När de ser att jag har ovanligt ont så försöker de alltid övertala mig att gå hem, men tror inte riktigt att de fattar hur otroligt mycket mer ont jag oftast får då.

Anmäl
2015-12-13 11:14 #7 av: Fillifjonkan60

#6 Vilket bra tips!

Detta måste ju fungera på oss med fibromyalgi och även artros. Jag har haft fibro i ca 30 år och nu senaste halvåret (ungefär)  har jag fått artros i tumbasen på båda händerna, ryggen, en stortå och höger knä.

Knät är det stället som jag har mest värk i nu och då borde jag förmodligen börja med att försöka tänka bort smärtan där.

Jättebra sajt det här Blomma

Anmäl
2019-06-15 20:35 #9 av: Soligajag1

Det här va verkligen kanon ! Tummen upp Hjärnan iFokus , man får många bra tips här och att det är intressant att läsa och studera hur hjärnan fungerar.

#1 Jag har haft migrän sen barnsben , , bättre nu , men den kan komma helt plötsligt , ska försöka tänka på annat , att jag inte har ont i huvudet . och som du skriver , "det känns inget" skönt att det är borta. Glad

HH Glad 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.