Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Språk

Tvåspråkighet bra vid stroke

2015-12-09 09:09 #0 av: Magi-cat

Bland alla andra fördelar med att tala flera språk har enligt en studie  tvåspråkiga personer dubbelt så lätt att återhämta sig från en stroke jämfört med enspråkiga.

Forskarna från UK och Indien studerade data från 608 strokedrabbade i Indien. De som talade mer än ett språk hade lättare att återhämta sig efter stroke och återfå sina kognitiva färdigheter, även med hänsyn tagen till faktorer som högt blodtryck, diabetes, åldrande och rökning.
De flerspråkiga presterade också bättre på uppmärksamhetstest

Det verkar som om inlärningen av ett extra språk har flera fördelar och att det gör något med hjärnan som boostar en kognitiv reserv. Växlande mellan språk ger hjärnan en träning som kan vara en faktor som hjälper de strokedrabbade.
Tydligen är det också av betydelse att frekvent kunna växla mellan språken, som i flerspråkiga länder.

Tidigare studier har visat att tvåspråkighet kan fördröja utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

Studien är publicerad i tidningen Stroke.

http://www.sciencealert.com/bilingual-people-are-twice-as-likely-to-recover-from-a-stroke-study-finds

Det vore intressant att veta om det har betydelse när i livet man lär in flera språk och hur pass frekvent man måste växla mellan språken. Samt om någon annan intellektuell färdighet kan jämföras med denna som onekligen är både praktisk, trevlig och stimulerande.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-08 18:53 #2 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.