Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Hjärnan; dissektionsvideo

2015-12-11 09:38 #0 av: Magi-cat

Många tycker det är obehagligt att se obduktions/dissektionsbilder eller bilder från operation. Titta inte på filmen i så fall, men läs gärna texten. (på engelska, jag gör en liten sammanfattning nedan)

Det är väldigt lärorikt att se hur hjärnan ser ut på nära håll.
Forskaren som dissekerar hjärnan i videon säger att han undersökt 1000 hjärnor och den ena är inte den andra lik, alla är unika. Så varje hjärna är lika spännande.

Först tittar han på utsidan, hur membranen (hinnorna) ser. Finns där tecken på infektion? Sedan ser han på veck och skrynkligheter om de ser normala ut eller om hjärnan är insjunken.
Finns det mjuka partier är det tecken på stroke.

Hur ser blodkärlen ut? Från deras utseende kan han bilda sig en uppfattning om livsstilen hos den person som en gång gick omkring med den hjärnan.

Sedan skär han bort hjärnstammen och cerebellum, de delar där många av våra vardagliga funktioner styrs ifrån. 

Sedan fortsätter han skära upp hjärnan i ett antal skivor och tar även preparat (små delar) som sedan ska bäddas in i paraffin för att studeras i mikroskop efter att ha skurits i mycket tunna skivor.

Vid sjukdomar som MS och Parkinson t.ex. kan man se förändringar, men ingen är den andra lik ändå. 

Varje individ har sitt unika fingeravtryck i hjärnan, den hjärna vi formar under hela tiden vi lever tillsammans med den. Visst är det fantastiskt?

http://thescienceexplorer.com/brain-and-body/watch-neuroscientist-slice-human-brain-slivers?hootPostID=94ab0315b7b21018c6c4a16d7f7cd1e0

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-12-11 09:42 #1 av: Aleya

Kan säga att vid obduktion som görs för forskning av ex ms så tar man även ut ryggmärgen (jag tror det heter det) tillsammans med hjärnan. Inte i alls fall men vissa.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-12-21 08:45 #2 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.