Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter

Finns fotografiskt minne?

2015-12-14 09:06 #0 av: Magi-cat

Är det möjligt med ett fotografiskt, eidetiskt, minne (från grek: eidetik = bildliknande), att snabbt kunna återkalla t.ex. en bild, en vy över en stad, en boksida, en lång sifferkombination perfekt eller i det närmaste perfekt?

Ja och nej. Minnet fungerar i almänhet inte så, men enskilda personer kan ha ett i det närmaste perfekt fotografiskt minne. Ofta (eller alltid) är förmågan kopplad med någon form av autism eller savantsyndrom.

Det behöver inte röra sig om enbart synminne. En  person hade ett nästan fotografiskt doftminne och blev vinkännare. Han hade dessutom synestesi och för honom var ett glas champagne associerad med färger i tredimensionella bilder. (1)

Den enastående vetenskapsmannen Nikola Tesla (känd för bl.a. växelströmmen) hade förmodligen ett fotografiskt minne. (3)

Förlagan till huvudrollen i filmen Rain Man, Kim Peek, var savant. Vännerna lär ha kallat honom "Kimputer" när han som ett levande uppslagsverk kunde plocka fram fakta, årtal, citat direkt ur minnesbanken i hjärnan. En sida i en bok memorerade han på tio sekunder och sedan stannade den i minnet.

En gång lär han ha läst en sex hundra sidor lång bok på en timme och 25 minuter. Fyra månader senare kunde han relatera uppgifter ur boken, kom ihåg vilken sida de stått på och citera flera passager ordagrant. (2)

Dock har ett  fotografiskt minne aldrig blivit bevisat att det existerar som sådant
Vissa har ett enastående minne för en del saker, men lika uselt som vi andra gällande annat. Även minnesmästaren som minns långa rader av spelkort efter varandra kan glömma födelsedagar eller busstider.

Att just autister kan ha, från födelsen eller senare utvecklat, fotografiskt minne kan ha att göra med deras förmåga att lägga märke till detaljer, detaljer som förblir brus för oss andra.

1."Minnet fram och tillbaka"  Pontus Wasling

2."Smartast i världen - IQ-sällskapen från insidan" av Linda Leopold

3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

http://www.scientificamerican.com/article/i-developed-what-appears-to-be-a-ph/

bild från pixabaycom/sv/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-12-14 11:50 #1 av: Magi-cat

Nej, det finns inget fotografiskt minne. Glöm det. Eller...kanske, men sällsynt?

1970 publicerades forskaren Charles Stromeyer i tidskriften Nature en remarkabel artikel om en student vid namn Elizabeth.
Han visade för hennes högra öga ett papper med 10 000 random punkter som hon fick memorera i minnet.
Nästa dag visade han hennes vänstra öga ett papper, också det med slumpvisa punkter. Mentalt satte hon ihop de två punktbilderna och såg en tredimensionell bild!
Det låter som om Elizabeth hade en extraordinär förmåga.

Olyckligtvis blev hon så vitt känt aldrig testad igen och paret gifte sig senare, varför hela historien blev betvivlad.

I artikeln nedan skiljer man på fotografiskt minne (som inte finns) och eidetiskt minne, som finns hos några procent av alla barn och mycket sällan hos vuxna. 
En eidetisk bild är då en levande efterbild som stannar kvar för den inre synen upp till flera minuter.
Barn med eidetiskt minne har inte perfekt minne och de kan inte återge något så komplicerat som en text.

http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2006/04/kaavya_syndrome.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-12-14 20:16 #2 av: fridelfina

Jo det finns tror jag, när jag gick i grundskolan (kanske mest på låg och mellanstadiet) hade jag fotografiskt minne och kunde vid prov "bläddra i boken och leta reda på rätt sida och läsa om texten" för att få ut svaret på frågorna. I början fick  jag kommentarer från läraren om att jag skrivit av texten, men jag fick lära mig att formulera om så att jag inte skulle få på skallen för att fuska! Denna förmåga bleknade dock bort och från 20-årsåldern har jag värsta alzheimer light!

   
Anmäl
2015-12-15 14:11 #3 av: portera

#2 Wow, vad coolt!  

Jag minns ibland på vilken sidan jag läst något, inte utifrån sidnummer, utan utifrån att ha memorerat ungefär var på sidan det stod och ungefär var i boken det var. Det underlättar mycket när man behöver leta upp det. :)

Anmäl
2015-12-15 17:36 #4 av: fridelfina

Tror inte jag slog upp exakt sida i huvudet, mer bläddra och känna igen så som du skrev. Fast jag kunde liksom läsa stycket så som det stod....

   
Anmäl
2015-12-15 18:29 #5 av: Magi-cat

En forskare vid namn John Merritt bestämde sig 1970 för att göra ett liknande test som Stromeyer hade gjort (se #0).
Merritt hoppades någon person med liknande förmåga som Elizabeth skulle träda fram.

Två slumpmässiga punktteckningar publicerades i ett antal tidskrifter och tidningar runt om i USA. Ungefär en miljon amerikaner gjorde testet! 30 av dessa gav rätt svar och 15 av dem gick med på att låta sig testas ytterligare. Men - ingen lyckades upprepa Elizabeths bedrift.

Källa: Foer: "Moonwalk med Einstein"

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-12-16 01:35 #6 av: portera

#4 Fast jag bläddrar enkom i fysiska böcker, men vet då var på sidorna jag ska leta nör jag bläddrar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.