Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Dörröppningsglömskan

2015-12-14 18:29 #0 av: Magi-cat

Vi har väl alla varit med om det där förargliga - att vi går in i ett rum och har glömt vad vi egentligen skulle göra där?

Men varför?

Var jag inte tillräckligt uppmärksam, blev distraherad, det förflöt det för lång tid på vägen?

Alla de faktorerna har relevans, men forskare föreslår också att det finns en "dörröppningseffekt" när det gäller minnet, Vi glömmer när vi passerar en dörröppning.Yrar

Sedan länge har vi vetat att minnet fungerar bäst i en given kontext där omgivningen matchar inlärningen. (The encoding specificity principle)
Men det är inte bara det. Själva dörröppningen, inträdet i ett annat rum, gör också att vi lättare tömmer, rensar, minnet vilket man funnit i en serie smarta test.

Men varför gör hjärnan så? Varför är det vettigt att glömma när man går ut genom dörren?

Den här sortens minnen representerar ett "event mode". Att gå genom dörröppning ger ett bra tillfälle för hjärnan att resna den gamla modellen och förbereda sig för en ny. Det är mer relevant att möta det nya än att hålla kvar det gamla.

Varför håller vi inte kvar alltihop i minnet? För att det blir för tungrott att ha allting i det operativa minnet och för att det för det mesta fungerar bättre så här.

Walking through doorways causes forgetting.

http://www.scientificamerican.com/article/why-walking-through-doorway-makes-you-forget/

Kul idé tycker jag. Nästa gång man ser sig förvirrat omkring och undrar vad man egentligen skulle hämta, är det bara att påminna sig att det är ett alldeles normalt fall av dörröppningseffekten in action. Tack hjärnan.

bild från pixabay.com/sv/

(artikeln från 2011)

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-12-14 18:32 #1 av: [NeferNefer]

Intressant, och det här påminde mig om att en god vän en gång tipsade mig om just dörröppningar när det gäller nya vanor. Varje gång han gick igenom en dörröppning skulle han tänka på den här nya vanan han tillägnade sig då. Jag tyckte det var en utmärkt idé ... och sen glömde jag givetvis bort det. Så tack för påminnelsen!

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2015-12-14 19:29 #2 av: Magi-cat

#1 Där ser man, hjärnan har sina knep! Tummen upp Vare härmed bevisat.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2015-12-16 15:25 #3 av: nypisnina

Så fräckt det är! Glad Men ibland hjälper det ju när man går tillbaka till samma ställe.
Säg att man är hallen och ska hämta nånting från sovrummet, när man kommer fram till sovrummet så är det borta, men så går man tillbaka till hallen och då kommer det tillbaka. Är hjärnan tillbaka till det gamla rummet då för att man befinner sig där kanske?

Anmäl
2015-12-18 22:00 #4 av: [helga21]

Tack för den förklaringen Skrattar

Anmäl
2015-12-20 12:50 #5 av: Eliiza

Ang. #3.
Hej!
Att man återigen minns vad man skulle göra genom att gå tillbaka till den plats där tanken uppstod beror på att tankar och handlingar till viss del lagras/sparas i tid och rum. :-) (Det kan även fungera att stanna upp, koppla bort annat och tänka sig att man går tillbaka till denna plats, men det är oftast mer tankekrävande och tar mer tid.)

Med vänlig hälsning,
Eliiza

Anmäl
2015-12-20 15:05 #6 av: Farwuq

Jag för min del går alltid tillbaka till samma ställe. Då dyker minnet upp igen.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2015-12-21 12:30 #7 av: nypisnina

#5 Tack för förklaringen!
Lustigt att man funkar så! :-D

Anmäl
2015-12-25 22:16 #8 av: Eliiza

Ber jag min dotter om en sak och hon säger, typ, "ok, skall bara på toa först" så vet jag att det är kört i samma stund hon går in och stänger dörren om sig om jag inte påminner henne igen när hon kommer ut därifrån. :-/ ;-)

Anmäl
2016-03-09 21:13 #9 av: Magi-cat

Mer om dörröppningsglömskan som vi väl alla känt av någon gång...Skrattar

"The Doorway Effect occurs because we change both the physical and mental environments, moving to a different room and thinking about different things. That hastily thought up goal, which was probably only one plate among the many we’re trying to spin, gets forgotten when the context changes."

http://www.bbc.com/future/story/20160307-why-does-walking-through-doorways-make-us-forget?ocid=fbfut

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-10 08:06 #10 av: [NeferNefer]

Aha, det var intressant Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.