Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

"Brainprints" - hjärnans fingeravtryck

2015-12-22 07:00 #0 av: Magi-cat

Inte bara fingeravtryck är unika, hjärnavtryck, "brainprints", är det också...

Genom att studera 126 st friska vuxna med fcMRI-skanner har man funnit att individens  "hjärnavtryck" är så unikt att det med nästan fullständig säkerhet kan användas för att identifiera en specifik person bland andra.

Bäst utslag gav det att studera det frontoparietala nätverket som är involverat i att fokusera uppmärksamheten bl.a.

Det här är dock inte något man använder sig av eftersom det finns andra metoder. Men ett användningsområde för den här typen av skanning skulle kunna vara att identifiera personer som löper risk att utveckla schizofreni t.ex.

http://www.scientificamerican.com/article/brainprints-can-identify-an-individual-out-of-a-crowd-with-99-percent-accuracy/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2017-11-09 11:07 #1 av: Magi-cat

Individuella "brainprints":

http://www.wired.co.uk/article/eeg-brainprint-biometric-identification

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2017-11-09 11:09 #2 av: Magi-cat

På svenska:

"Som sammanfattande svar /.../ har våra hjärnor i grova drag samma vindlingar, men varje individ har lite olika form och storlek på dem. Vi kan ju förstås inte använda dem som identifiering till vardags, som man kan med fingeravtryck – men med hjälp av MR-kamera kan vi se dem tydligt."

http://fof.se/tidning/2014/5/artikel/har-hjarnan-egna-fingeravtryck

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.