Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Hjärnceller och nerver

2015-12-26 19:08 #0 av: Huygens

När jag tidigare skrev tråden Minnet är ickefysiskt trodde jag att jag hade en lagom klar uppfattning om hur hjärnceller och nerver anses fungera, men jag kan ha missuppfattat något (troligen betydelselöst) om hjärncellerna.

En tråd om hur hjärnceller anses funka, kan i vilket fall som helst vara intressant.

.

Neuronerna, som benämns kopplingspunkter eller hjärnceller, har ett ansvar för att skicka runt signaler i hjärnan. Det verkar som om den bästa benämningen är att säga att neuronerna är hjärncellerna, dom huvudsakliga (?) hjärncellerna.

Det finns en typ av hjärnceller till, dom sk gliacellerna, som inte riktigt är som neuronerna. Gliacellerna kan visserligen fungera som neuronerna och skickar ibland signaler, men dom flesta gliaceller har snarast stödfunktioner. Gliacellerna håller rent fysiskt ihop hjärnan i en klump, separerar neuronerna från varandra, fungerar ibland som stamceller så att nya neuroner (och andra celler) kan bildas, tillhandahåller näring, städar upp skräp mm.

En neuron är kanske 1000 gånger (?) så stor som en gliacell.

.

Sen finns det nervtrådar mellan neuronerna. Nervtrådarna är signalbärande och möjliggöra att nervsignaler kan skickas runt i hjärnan. Nervtrådarna är av två typer, axonerna som mestadels skickar ut signaler från en neuron, och dendriterna som tar emot signaler till en neuron.

På bilder som jag tittat på, verkar dendriterna nästan vara en del av en neuron, medan axonerna är som långa trådar. Axonerna består dessutom (delvis?) av en speciell typ av gliaceller, vilket ger gliacellerna ännu en funktion, utöver dom ovan nämnda. Dendriterna är oftast ganska korta.

En neuron har bara en utgående axon, men den axonen kan sedan förgrena sej väldigt många gånger, kanske 10000 gånger.

Det är oklart för mej hur (om?) en nervsignal genom en axon förmås att vilja en viss väg i en förgrening av en axon.

Axonerna upptar det största utrymme i hjärnan.

.

Synapserna är övergångar ("leder") från en axon till en dendrit. Det är i synapsen en signal överförs från en neuron till nästa neuron.

Gliacellerna finns i hela kroppen, men i lite andra varianter än i hjärnan. Det finns även vissa typer av neuroner utanför hjärnan, i örat och i ögat (i hjärtat?). Neuroner ute i kroppen verkar sakna axon och har mestadels bara dendriter, där dendriterna även fungerar som sändare av signaler.


Anmäl
2015-12-26 19:50 #1 av: Tjeja

Axoner och dendriter är båda delar av en nervcell och inga egna fria delar. :)

Man skulle kunna säga att dem är som elkablar med hane- (axoner) och hon- (dentriter) -kontakter i ändarna som sticker ut ifrån cellkroppen åt olika håll som korta armar (dentriter) och långa ben (axoner) ungefär. 

Synapserna är själva området där "kontakterna" möts och signalerna överförs från en nervcells axon till en annan nervcells dendrit!

Den kemiska processen/reaktionen som uppstår i en nervcell när en signal skickas igenom den heter aktionspotential. Gliacellerna sitter runt axonernas armar och bildar där myelinskidor för att isolera signalerna ifrån om världen så att dem bara går rakt igenom armen till synapsen och inte försvagas på vägen. Precis på samma sätt som en elkabel av koppar behöver isoleras av plast eller gummi för att strömmen inte ska smita ut genom kabeln till andra strömförande föremål runt omkring. (T ex är MS en sjukdom där gliacellerna förstörs och signalerna därför inte går fram som de ska)

En aktionspotential startar i synapsen vid en nervcells dendrit-ände när signalsubstanser tränger in genom cellväggen och skapar en reaktion som far igenom cellen och ut genom axonets ände till synapsen där den möter en annan nerv eller muskelcell. 

Möter axonet en annan nervcells dendriter far signalen vidare. Men om axonet möter en muskelcell i synapsen går signalen in i muskelcellen där aktionspotentialen orsakar en kontraktion av muskeln.  

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.