Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Axon

2015-12-26 21:47 #0 av: Magi-cat

(Till lexikon Cool)

Det finns ett axon, nervtråd, per nervcell. Dess uppgift är att fortleda elektriska urladdningar = nervimpulser. Vanligen för axonet nervimpulsen från nervcellskroppen.

Axonens tjocklek kan variera mellan 0,1 mikrometer och 20 mikrometer. De som är mer än 1 mikrometer tjocka är oftast omslutna av myelin, ett elektrisk isolerande fettskikt uppdelat i segment, som gör att nervsignalen fortleds från segment till segment. Hastigheten kan vara på ca 100 m i sekunden.

Axonens längd kan variera mellan ungefär 1 mm och 1 m. Vissa hjärnceller i hjärnbarken kan ha riktigt långa axoner som går ända ner till ländryggmärgen. Celler i ryggmärgen kan också sända riktigt långa trådar till musklerna i händer och fötter. Dessa långa nervtrådar kan ha mellan ca 500 och 1000 ändgrenar.

Axonen delar upp sig i sidogrenar som till slut förenas i axonterminaler. Det är blåsliknande ansvällningar som bildar synapser med nervceller intill.

http://nervsystemet.se/nsd/structure_58

Olson/Josephson: Hjärnan

Widén m.fl.: En bok om hjärnan

Peace

Anmäl
2016-02-02 09:56 #2 av: Huygens

Även här, axon.


Anmäl
2016-02-02 10:03 #3 av: Maria

Spännande att läsa.

När jag skulle ha strålbehandling så var det från början bestämt att både skallen och ryggmärgskanalen skulle strålas men man ändrade sig i sista stund och beslutade att bara ta skallen.

Orsaken var att det skulle skada mer än göra nytta.

Jag kom att tänka på det när jag läste här om att axoner går ända ner i ryggmärgskanalen.

/Maria

 

Anmäl
2017-01-07 21:49 #4 av: Magi-cat

Vissa hjärnor har faktiskt jätteaxoner.

Fast inte människohjärnor, utan de finns hos tioarmade bläckfiskar som kan ha axoner med en tjocklek av upp till 1 mm i diameter.
Dessa enorma axoner är supereffektiva och leder nervimpulser från hjärnan till kroppsmusklerna med en hastighet av flera meter per sekund!
Det är praktiskt då bläckfisken måste fly undan faror.

Snabbheten hos axonens ledningsförmåga ökar alltså med diametern. Men varför har då vi så tunna axoner?
Tyvärr är en tjock axon inte så praktisk ur alla synpunkter då axontjockleken måste fyrdubblas för att få dubbel ledningshastighet. Om vi skulle få snabbare impulser på detta sätt skulle vi också ha färre axoner. Lösningen har istället blivit mindre beståndsdelar och så många neuron som möjligt packade inom en begränsad volym.

källa: Hjärnan; Michael O'Shea. (Fri Tanke förlag).

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.