Ett gott luktsinne är ett gott tecken på normal cellförnyelse och frånvaro av neurodegenerativa sjukdomar.
Amerikanska forskare spekulerar i att ett försämrat luktsinne kan vara en markör för minskad cellförnyelse eller, förstås, exponering för toxiska ämnen i omgivningen. Det fann via en studie en koppling mellan nedsatt luktsinne och risk för dödlighet på fem års sikt.
Deltagarna fick göra ett test på luktidentifiering (ros, läder, pepparmynta, apelsin och fisk).
Fem år senare fann man att försämrat luktsinne var en oberoende riskfaktor för dödsfall starkare än hjärtsvikt, lungsjukdom och t.o.m. cancer. De som hade totalt luktbortfall (anosmi) hade tre gånger så stor risk för dödsfall som de med normalt luktsinne. (1)
Så småningom kan kanske enkla och billiga lukttester bli en indikator för hjärnskador eller funktionsnedsättning i hjärnan.
231 soldater som råkat ut för explosionsrelaterade skador på slagfältet fick göra ett lukttest. De som hade låga "poäng" hade också tre gånger större risk att uppvisa skador på frontalloben vid hjärnröntgen.
Vårt komplicerade luktsinne är som en matchmaker mellan luktmolekyler i luften och minnesfunktionerna i hjärnan. Dessa minnen är lagrade i flera områden och det är en slingrig väg som kräver mycket koordination att nå fram. Därför är identifiering, igenkänning och namngivning av en lukt en utmaning och kognitivt krävande.
Därför kan en oförmåga att känna och känna igen lukter tyda på skador i hjärnan eller sjukdomar som Parkinsons eller Alzheimer. (2)
Luktsinnet är det första sinne som påverkas vid Alzheimers sjukdom eftersom de för sjukdomen typiska "tangles" uppträder tidigt i och i anslutning till luktbulben.
Ett skrapa-och-lukta test där testdeltagarna måste identifiera 40 lukter visade god överensstämmelse mellan luktsinne och förutsägelse om kommande kognitionsnedsättning.(2)
Sådana test är enkla att utföra och kan kanske komma att erbjudas äldre för en första bedömning när de söker läkare.
läs mer:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0107541
(bild från pixabay.com)