Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Luktsinnet och hälsan hör ihop

2015-12-27 09:20 #0 av: Magi-cat

Ett gott luktsinne är ett gott tecken på normal cellförnyelse och frånvaro av neurodegenerativa sjukdomar.

Amerikanska forskare spekulerar i att ett försämrat luktsinne kan vara en markör för minskad cellförnyelse eller, förstås, exponering för toxiska ämnen i omgivningen. Det fann via en studie en koppling mellan nedsatt luktsinne och risk för dödlighet på fem års sikt.

Deltagarna fick göra ett test på luktidentifiering (ros, läder, pepparmynta, apelsin och fisk).

Fem år senare fann man att försämrat luktsinne var en oberoende riskfaktor för dödsfall starkare än hjärtsvikt, lungsjukdom och t.o.m. cancer. De som hade totalt luktbortfall (anosmi) hade tre gånger så stor risk för dödsfall som de med normalt luktsinne. (1)

Så småningom kan kanske enkla och billiga lukttester bli en indikator för hjärnskador eller funktionsnedsättning i hjärnan.

231 soldater som råkat ut för explosionsrelaterade skador på slagfältet fick göra ett lukttest. De som hade låga "poäng" hade också tre gånger större risk att uppvisa skador på frontalloben vid hjärnröntgen.

Vårt komplicerade luktsinne är som en matchmaker mellan luktmolekyler i luften och minnesfunktionerna i hjärnan. Dessa minnen är lagrade i flera områden och det är en slingrig väg som kräver mycket koordination att nå fram. Därför är identifiering, igenkänning och namngivning av en lukt en utmaning och kognitivt krävande.

Därför kan en oförmåga att känna och känna igen lukter tyda på skador i hjärnan eller sjukdomar som Parkinsons eller Alzheimer. (2)

Luktsinnet är det första sinne som påverkas vid Alzheimers sjukdom eftersom de för sjukdomen typiska "tangles" uppträder tidigt i och i anslutning till luktbulben.

Ett skrapa-och-lukta test där testdeltagarna måste identifiera 40 lukter visade god överensstämmelse mellan luktsinne och förutsägelse om kommande kognitionsnedsättning.(2)

Sådana test är enkla att utföra och kan kanske komma att erbjudas äldre för en första bedömning när de söker läkare.

(1)http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2014/10/Forsamrat-luktsinne-forutspar-dodlighet/

(2) http://www.scientificamerican.com/article/smell-tests-could-one-day-reveal-head-trauma-and-neurodegenerative-disease/

läs mer:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0107541

(bild från pixabay.com)

Peace

Anmäl
2015-12-27 09:46 #1 av: subcalva

Jag kan tipsa om att något så "enkelt" som zinkbrist kan ge försämrat luktsinne. Jag kände knappt några lukter i slutet av förra sommaren efter tre heffaförkylningar trots att jag inte hade någon nästäppa kvar. Det jag googlade på nätet var  sånt som du hittat och det är ju lätt deprimerande läsning. Jag gick till en nässpecialist som kollade slemhinnorna och de såg friska och fina ut. Han rekommenderade kortisonsprej vilket jag körde i ca 4-5 månader och blev något marginellt bättre. Sen läste jag av en slump en mening i en bok (Charmen med tarmen) att hon hade överdoserat zink och fått ett hyperkänsligt luktsinne.  En ny googling på bristsymptom av zink gav mycket riktigt träffar som beskriver försämrat och även förändrat luktsinne, vilket jag också haft till och från. 

Jag köpte zinktabletter på apoteket (märke Gevita, 25 mg, 2,5 gånger RDI) och märkte rätt omgående en liten förbättring men det kan säkert placebo ge också. Det som var lite festligt var att jag träffade en kompis som säljer honung och frågade om det var någon skillnad på de två sorter hon hade. Hon visste inte riktigt för hon hade så dåligt luktsinne och haft länge (dock inget förändrat luktsinne). Jag gav henne en 14-dagarskur och hon rapporterade att hon tyckte också att hon började känna dofter på ett sätt hon inte gjort på åratal. 

Nu har jag ätit zink i cirka 3 månader och nu är luktsinnet nästa helt ok men jag fortsätter nog åtminstone nån månad till innan jag trappar ner. 

Anmäl
2015-12-27 09:56 #2 av: Magi-cat

#1 Visst är det deprimerande läsning om man märker, t.ex. efter upprepade förkylningar, att luktsinnet är sämre. Glad Men det kan förstås ha andra orsaker.

Det var  skönt att det blev så bra för dig med zink! Billigt och enkelt.
Kortisonspray har jag hört av andra att det försämrar deras luktsinne.

(Överdosering av zink en längre tid kan förstås ge obalanser och är inte att rekommendera.)

Peace

Anmäl
2015-12-27 12:50 #3 av: [helga21]

Zink är livsnödvändigt!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Zink

Anmäl
2015-12-27 13:09 #4 av: Magi-cat

#3 Så är förvisso fallet.

Peace

Anmäl
2018-10-27 21:30 #5 av: Magi-cat

Ballong

Peace

Anmäl
2018-11-03 16:02 #6 av: Maria

Hur är det med smaken om man har tappat luktsinnet? Det känns som att smak och lukt hör ihop?

/Maria

 

Anmäl