Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Illusioner; hallucinationer och andra felslut

Pareidoli

2015-12-28 11:10 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon. Cool)

(eng: pareidolia).

Ordets etymologi: "Para" kommer av grekiskans "bredvid", "vid sidan av", "i stället för" (här i betydelsen felaktig, bristfällig) och "eidolon" som betyder "form", "bild".

Pareidoli innebär i korthet att man med sinnesorganen uppfattar stimuli som hjärnan organiserar till något igenkännbart.

Det kan vara att se ansikten eller kända föremål i moln.
Vi är speciellt bra på att se ansikten i slumpmässiga mönster. Detta kan ha gett en evolutionär fördel. I ett virrvarr eller svagt ljus kan vi på bråkdelen av en sekund utan tankemöda uppfatta en vän - eller en hungrig tiger. Det är inte minst viktigt för den sociala människan att hjärnan ger signal för ansikten i omgivningen.

Vi har t.o.m. en del i hjärnan som är specialiserad för att känna igen mönster som kan vara ansikten: Ventrala fusiforma cortex. (FFA = Fuciform Face Area). 

Ett exempel på pareidoli ar "ansiktet på Mars" där man på tidiga bilder tyckte sig se ett ansikte i klippan, något som gav upphov till spekulationer om en tidig civilisation på Mars. 

Ett par andra, mindre kända, exempel är Jesus i fiskpinnen och Maria i osten. 

Några fler fina exempel, från naturen.

Ser ni ansiktena? :-)

Jesus-i-mackan fick t.o.m. Nobelpris! (I alla fall Ig...) :-)

"Spookily, when the team combined those random patterns that seemed to be faces, the resultant image had two shadowy eyes and a nose."

Gud i molnen.

edit. Så roligt om det hade varit Karl Marx som tittade fram. Men jag tycker inte det är särskilt likt....

Peace

Anmäl
2015-12-28 11:11 #1 av: Magi-cat

En länk med fler exempel på pareidoli:

http://www.iflscience.com/brain/rats-crabs-and-now-woman-mars-nasa-hiding-something-or-are-we-just-seeing-things

Peace

Anmäl
2017-01-18 11:33 #2 av: Magi-cat

Att se ansikten lite överallt är helt normalt, enligt forskning. Det har varit evolutionärt gångbart.

Om man ser extra mycket ansikten kan det vara ett tecken på stress.

(Exempel på "ansikten" i länken.)

http://nyheter24.se/nyheter/forskning/830456-darfor-ser-du-ansikten-precis-overallt

Peace

Anmäl
2017-10-13 16:25 #3 av: Sagaliten

Tycker att detta är väldigt intressant och något dom egentligen borde lyftas upp mer än det gör inom det mediala/övernaturliga och så.

Läggs upp ufantliga mängder med bilder där det ses allt möjligt. Tror personligen på det övernaturliga viket gör det hela ännu svårare för hur vet man vart gränsen går mellan just pareidoli och det övernaturliga?
Jag ser massor och förstår ju att inte allt är övernaturligt men som sagt, hur vet man vilket som är vilket och vart gränsen där emellan går...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.