Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Synaps

2015-12-29 07:00 #0 av: Magi-cat

En synaps är ett omkopplingsställe för nervimpulser mellan två neuroner (=nervceller).

Varje nervtråd har ändknoppar med ett omkopplingsställe, en synaps. Vid denna omkopplingsstation sker informationsöverföringen mellan nervcellerna.

Själva överföringen sker genom att neurotransmittorer (=signalsubstanser) frisläpps från den ena ("sändande", presynaptiska) ändknoppen och via diffusion tas emot av nästa ("mottagande", postsynaptiska) nervcell. Synapsklyftan är bara ca 10-30 nanometer. Cellväggen är utformad för att ta emot och binda till det signalämne som skickas från ändknoppen. Bindningsstället, mottagaren, kallas receptor.

Varje hjärncell kan ha upp till 10 000 synapser från hundratals olika celler.
Ju mer en viss signalväg används, desto starkare blir den och desto fler synapser bildas. Det gör att det vartefter blir lättare och snabbare att skicka signaler via en viss väg i nätverket. Så skapas och befästs minnen och vanor - samt beroenden.

Se bild http://www.hjarnguiden.se/index.php?option=com_content&view=article&id=32.

edit: Se även signalsubstans i vårt lexikon.

källor:

Widén m.fl.: "En bok om hjärnan"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Synaps

http://www.hjarnguiden.se/index.php?option=com_content&view=article&id=32

Peace

Anmäl
2016-01-08 18:12 #1 av: Magi-cat

Alla våra tankar och och känslor blir både bearbetade och lagrade i synapsen.

Det finns två typer av receptorer hos den vanligaste synapsen i hjärnan. 

Glutamat är det kemiska ämnet i de flesta av hjärnans synapser. (Ja, det är samma glutamat som används som smakförstärkare.)

Den ena receptorn kalla AMPA-receptor. Glutamat öppnar receptorn och gör synapsen elektriskt aktiv för bråkdelen av en sekund.

Den andra typen av receptor är NMDA-receptorn. För att aktivera den krävs dels att glutamat binder till den och dels att flera andra synapser samtidigt tar emot signaler. När den öppnas blir antalet AMPA-receptorer i synapsen fler. Vid det laget är synapsen förstärkt och första steget i långtidspotentieringen av minnet inlett.

Hela denna kedja av händelser som måste tajmas in i minsta detalj är förstås ännu mer komplicerad än så här, men det är lätt att förstå att någonting ska kunna gå snett. Det gör det t.ex. vid Alzheimers sjukdom. Då fungerar inte längre NMDA-receptorernas signalering som den ska och synapserna försvagas för att så småningom släckas ut helt. Minnena bleknar för varje synaps som försvinner...

källa: Pontus Wasling: "Minnet fram och tillbaka"

Peace

Anmäl
2017-01-08 09:10 #2 av: Magi-cat

Hur många synapser finns det i hjärnan?

Svar: 100 biljoner, eller mer...

Tack vare synapsen kan neuronen samtala med varandra. En synaps förbinder bara två neuron åt gången. 

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.