Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Inlärning

Läsning förändrar hjärnan - för alltid

2015-12-29 18:33 #0 av: Magi-cat

Läsning av det skrivna ordet är en relativt ny historia, alfabetet är bara några tusen år gammal. Ändå har man identifierat ett ställe i hjärnan, ordformsområdet, mellan nackloben och tinningloben i vänstra hjärnhalvan som särskilt viktigt för vår läsförmåga. När vi tittar på ord eller bokstavskombinationer har man med bildteknik visat att aktiviteten i ordformsområdet ökar.

Det här är ett intressant exempel på att en ny färdighet förändrar hjärnan. När det uppstår nya behov återanvänder hjärnan nätverk av hjärnceller som haft andra uppgifter till en helt ny kognitiv funktion - som att läsa! Evolutionen hade inte hunnit med att förändra våra gener...

På samma sätt omformas troligen hjärnan när vi lär oss matte eller att spela ett instrument och så här specialiserar sig också hjärnan hos barn.

Forskare vid KI har med hjälp av magnet- och PET-kameror undersökt hur ordformsområdet fungerar hos människor som inte kan läsa.

Som väntat väckte en text ingen reaktion i ordformsområdet hos de illitterata. Däremot ökade aktiviteten när de fick se ansikten. Kanske har denna del av hjärnan ursprungligen använts för att känna igen ansikten och mönster.

När läskunniga tittade på ansiktsbilderna lyste istället en del av den högra hjärnhalvan upp.

Det har alltså hos den läskunniga skett en omorganisering i hjärnan!

Forskarna fann också att de icke läskunniga (som följdes under 15 års tid) hade svårare att ta till sig muntlig information och att förstå abstrakta bilder. Dessutom hade de något sämre korttidsminne för ljud än de som kunde läsa.

Läsförmågan skapar alltså, tack vare hjärnans plasticitet, flera fördelar i hjärnans sätt att fungera.

Samtidigt oroar sig forskarna för att läsförmågan sjunker i Sverige. Sämre läsförmåga ger också svårigheter för abstrakta tankar och bildspråk.

Till slut säger man också att det blir intressant att följa hur spel och sociala medier påverkar våra hjärnor på sikt!

(I länken nedan intressanta bilder på hjärnan hos läsande respektive dyslektiska barn.)

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lasformagan-forandrar-var-hjarna-for-alltid/

Det sista tycker jag också blir väldigt intressant att följa. För att det påverkar kan vi vara säkra på. Det återstår att se hur.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-23 15:26 #1 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.