Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Illusioner; hallucinationer och andra felslut

Déjà vu

2015-12-30 10:56 #0 av: Magi-cat

(till sajtens lexikon Cool)

Begreppet lär ha myntats 1876 av den franske filosofen och parapsykologen Emile Boirac och har använts sedan dess för situationer när man tycker sig ha sett eller upplevt något förut fast man inte minns när.

Förklaringen ligger troligen i hjärnans sätt och förmåga att återkalla minnen.
Hjärnan försöker alltid skapa en hel bild och kompletterar pusslet med gamla minnen. På så sätt får vi hjälp att orientera oss på nya ställen och i nya situationer.

Det finns också jamais vu (=aldrig sett), lite mindre omtalat men tvärtom. Man är övertygad om att man aldrig sett en sak förut fast den egentligen är välbekant.

Samt Presque vu (=nästan sett) när man irriterande nog vet att man vet något, "har det på tungan" men det kommer inte fram när man behöver. (Förrän senare, när man slutat tänka på det.)

http://www.medicaldaily.com/deja-vu-and-its-relatives-how-simple-mistakes-memory-could-signal-deeper-neurological-problems

http://www.psychologytoday.com/blog/ulterior-motives/201001/what-is-d-j-vu

Det är svårt att riktigt studera déjà vu eftersom det är lite "hårdvara" och mycket känslor i det. Det "känns" som om vi sett något förut eller varit med om något förut.

Av bortåt 40 teorier har tre st utkristalliserat sig, alla med det gemensamt att hjärnan inte är fullt uppmärksam.

Teori 1 är att det blir ett obetydligt dröjsmål i en av hjärnvägarna och vi uppfattar det som om vi upplevt det förut när bilden väl går upp för oss.

Teori 2 är att minnet fungerar som ett hologram där en liten bit gör en helhet. Vi kanske omedvetet noterat t.ex. duken på bordet som mormor hade en likadan och hela situationen blir som upplevd tidigare.

Teori 3 att hjärnan helt enkelt är distraherad, vi tänkte på något annat.

En liten TED-lektion  (med teckningar som illustrerar) om fenomenet déjà vu, ca 3 min.

http://ed.ted.com/lessons/what-is-deja-vu-what-is-deja-vu-michael-molina

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-01-15 21:42 #1 av: Magi-cat

En liten kort film (ca 4 min) om déjà vu och vad man inom vetenskapen vet eller tror om detta relativt vanliga fenomen:

http://www.bbc.com/future/story/20160115-what-is-deja-vu

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-06 14:52 #2 av: Magi-cat

Michio Kaku om déjà vu:

http://memolition.com/2013/05/30/what-is-deja-vu/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-05-31 16:49 #3 av: Huygens

Man som fått hjärntumör bortopererad drabbas av skumma återkommande déjà vuer (?), eller något annat underligt. (DM)


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.