Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Minnet och dess funktioner

Ögonrörelser hjälper minnet

2015-12-31 07:00 #0 av: Magi-cat

Ögonrörelser är viktigare än vi tidigare trott. De hjälper minnet.

Ny svensk forskning har visat att ögonrörelser spelar stor roll för hur väl vi minns en händelse.

Ögonrörelserna hjälper sannolikt till för att välja rätt minnesbilder och även att minska konkurrensen från felaktiga minnesbilder.

Försökspersonerna i studien fick sitta framför en skärm och memorera 24 figurer. När figurerna sedan togs bort skulle de försöka minnas hur figurerna såg ut och var de var placerade. Under tiden följdes deras ögonrörelser med s.k. Eye-tracking-teknik.
Det visade sig att försökspersonerna oftast riktade blicken mot det hörn av skärmen där den aktuella figuren tidigare fanns placerad.

När de guidades av försöksledarna att titta på en del av skärmen där figuren inte funnits, blev det svårare att minnas den. Om de guidades mot det korrekta stället gick det istället fortare att minnas.

källa: "Hjärnan", Forskning och Framsteg, specialnummer 2014

Det här tycker jag var intressant. Det skulle kunna vara ett stöd för EMDR, ögonrörelseterapi.

Lägg också märke till hur dina ögon rör sig när du försöker minnas. Tittar de uppåt, åt sidorna, neråt?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-03 12:18 #1 av: Magi-cat

Ballong

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-03 12:38 #2 av: Maria

Spännande.

Jag har ju nedsatt minne men jag klarar heller inte att följa en pennas rörelse framför ansiktet. Blicken följer liksom hakande med och jag "tappar" pennan. Däremot har jag inte nystagmus. Kanske hänger det hela ihop?

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.