Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Belöningssystemet; beroende

Om hjärnan på socker

2016-01-02 18:50 #0 av: Magi-cat

Hjärnforskaren Martin Ingvar om socker i maten:

"Vi blir vana vid att det måste vara socker för att det ska smaka gott, vi går omkring med höjda insulinnivåer som inte är nyttiga. Risken för insulinresistens blir ännu högre, vi blir feta om magen, trötta i huvudet, och inflammationsrisken ökar. Allt dåligt får man av för mycket socker."

Sockret kidnappar hjärnan belöningssystem. Och socker finns praktiskt taget i all färdig mat. Laga riktig mat från grunden är ett ett gott råd.

Och det är inte särskilt svårt att rensa ut skräpmaten!

http://www.svt.se/plus/hjarnforskare-om-socker-ta-kommando-over-din-hjarna

Martin Ingvars bok: "Hjärnkoll på maten":

http://www.bokus.com/bok/9789127130012/hjarnkoll-pa-maten/

Peace

Anmäl
2016-01-02 19:00 #1 av: Magi-cat

Det finns också (minst) en rapport med slutsatsen att socker inte är beroendeframkallande.

Händelsevis bekostad av SNF där Arla, Nordic Sugar och Coca-Cola är medlemmar.

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson som forskat om sockerberoende anlitades för att faktagranska rapporten men vägrade skriva under den. Hon menar att gissningsvis var tionde svensk är drabbad av sockerberoende.

"– Jag har forskat om sockerberoende, det har ingen av de övriga anlitade experterna. Det finns studier av människor där man sett att sockerberoende uppfyller samma villkor som beroenden av exempelvis nikotin eller alkohol. Sockerberoende är inte lika kraftfullt, men det är samma känslor och samma typ av tvångsmässiga beteende, att man "måste ha""

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/svenska-professorer-i-stort-sockerbrak/

Peace

Anmäl
2016-01-03 09:14 #2 av: Magi-cat

TED-lektion om vad som händer i hjärnan vid intag av socker:

När man får någonting sött i munnen reagerar först receptorerna på tungan. Dessa sänder signaler till smakcentrum i hjärnan, till hjärnstammen och hjärnbarken.

Via en serie kemiska och elektriska reaktioner sänder så hjärnbarken signaler till hjärnans belöningssystem för att undermedvetet besvara frågan: ska jag göra det här igen?

Och belöningssystemet svarar: "Hell, yeah"!

Problemet är att det kan uppstå ett sockerberoende där hjärnan bara kräver mer socker, blir tolerant mot socker och tappar kontrollen.

En av de viktigaste aktörerna i belöningssystemet är neurotransmittern dopamin. Den reagerar när vi gör något vi tycker om, t.ex. får i oss socker. Baksidan är att det kan kräva mer...och mer och trigga beroende.

http://www.sciencealert.com/watch-this-is-how-sugar-affects-your-brain

Peace

Anmäl
2016-01-03 19:13 #3 av: [helga21]

Det enda som hjärna kan tillgodogöra sig är glukos. Så det är inte konstigt om det är beroendeframkallande. I de doser som vi får i det i dagsläget.

Anmäl
2016-08-16 20:33 #5 av: Magi-cat

Socker har en starkare effekt på våra hjärnor än vi tidigare trott, enligt ny tysk forskning.

Hjärnan tar t.o.m. aktivt in socker från blodflödet. Tidigare har man antagit att det var en passiv process.

En annan förvånande slutsats var att det inte är neuronerna som är ansvariga, utan gliacellerna, de stödjeceller som utgör ca 90 % av hjärnans celler.

""This represents a paradigm shift and could help explain why it has been so difficult to find sufficiently efficient and save medicines for diabetes and obesity until now.""

http://www.sciencealert.com/sugar-is-controlling-our-brains-more-than-we-even-realised-study-finds

Peace

Anmäl
2016-08-17 09:04 #6 av: Sisselie

Har de gjort nån forskning om skillnaden på vitt socker, frukt och andra snabba kolhydrater, t ex vissa former av stärkelse, som höjer blodsockret snabbt? Dvs är det den söta smaken i munnen eller den snabba blodsockerhöjningen det handlar om?

Anmäl
2016-08-17 10:03 #7 av: [helga21]

"Fruktos

Fruktos kallas ibland fruktsocker eller levulos och förekommer också i fri form i många livsmedel, framför allt i frukt. Till skillnad från glukos kan fruktos tas upp i kroppen utan att det behövs insulin. Fruktos bidrar inte heller till att insulin frisätts. Fruktos omsätts snabbare än glukos och kan även omvandlas snabbare till triglycerider. Om fettet lagras in i fettväven eller förbränns beror på om man äter mer än man gör av med."

Anmäl
2016-08-17 15:31 #8 av: Sisselie

#7 Om det där var svar till mig så besvarade det inte min fråga... Min fråga handlade om om det ger en dopaminhöjning och därmed risk för beroende.

Anmäl
2016-11-15 15:24 #10 av: Magi-cat

I en undersökning vid University of Michigan fann forskarna att vissa livsmedel är svårare att motstå än andra. Det var ofta mat med mycket fett och socker som skapade ett större sug.

I toppen låg pizza, chips, läsk och sedan ost, frukostflingor (undrar vilken sort det var?) och gelégodis.

Minst beroendeframkallande var t.ex. lax, ägg, nötter, broccoli och fullkornsris.

Källa: Må Bra-tidningen 2016:12

Peace

Anmäl
2017-01-05 19:56 #12 av: setfree

Jag satt och såg "framtidens mat" på SVT. Angående socker:

Chokladbönan är bitter och man måste neutralisera bitterheten med socker.

Genom att behandla bönorna med ett sorts svampmycel försvinner en del av bitterheten. Man behöver bara hälften så mycket socker i chokladen.

Den finns på marknaden i USA.

Tycker ni om choklad ?

Mycket intressant program.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.