Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Sover oroligt? Omedveten?

2016-01-07 10:48 #0 av: Anonym

Hejsan!

Hoppas att någon av er kanske har en tanke/teori eller om inte annat vet vart man kan vända sig (vårdcentralen känns väl si så där, eller?)

Min sambo sover väldigt oroligt in emellan. Vi har försökt fundera på när det händer och om det kan finnas en orsak, som stress och liknande men vi vet inte. Självklart har vi googlat men det är svårt att veta exakt (det finns många knepiga teorier).

Han sover väldigt djupt, vaknar upp helt panikslagen och omedveten om vad han gör, oftast handlar det om att rädda familjen. Senaste två nätterna har han hoppat ur sängen, slått i sig och sina armar i byrån och vaknar först när jag talar lungt till honom. Andra gånger sätter han sig upp, helt frånvarande, pratar nästan osammanhängande, tar tag i mig och håller hårt. Ibland minns han att han drömt att en orm kommer, eller att vi är på väg att falla. Han ska alltså rädda oss men det gör ont, på mig och vi är oroliga för vad han egentligen kan ta sig till. Han vet verkligen inte vad som händer :( Det är som om han går i sömnen, omedveten men här är det mer panikartat. 

Någon som känner igen det? 

Anmäl
2016-01-07 10:58 #1 av: Magi-cat

Det låter verkligen jobbigt, både för dig och sambon!

Sömnparalys, sömngång, mardrömmar...Absolut kan stress inverka.

Jag skulle ändå vilja förorda att han vänder sig till vårdcentralen för utredning!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-07 11:02 #2 av: Anonym

Hej och tack!

Ja det är väldigt jobbigt :( Han mår dåligt över det här och undrar förstås varför. Det har säkert med stress att göra men att vara så helt borta och inte veta vad han gör. Det är det som är det läskiga. Jo en vårdcentral kan man väl börja på, jag tänkte bara om någon spontant kände till problematiken och visste någon som arbete med sådant här. Tack igen för ditt svar!

Anmäl
2016-01-07 11:44 #4 av: Annielle

Har han varit med om något svårt innan detta började? Något som kan ha traumatiserat honom?

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-01-07 18:01 #5 av: Anonym

Hejsan!

Nej ingen som hänt nu i alla fall. Det här har kommit och gått under 6-7år. Ibland under täta perioder, sedan kan det gå månader. Läser man om det på nätet står allt ifrån parkinson till andra neurologiska sjukdomar. Inge vidare, men han får kontakta vårdcentralen nu, han tycker inte det är roligt det här.

Anmäl
2016-01-07 20:36 #6 av: Annielle

Innan sex sju år sedan då? Saker kan komma senare i kapp en, tror i allafall inte att det är parkinson eller andra neurologiska sjukdomar.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.