Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Övrigt

Axon

2016-01-09 08:28 #0 av: Huygens

Ett axon är den ena typen nervtråd som går ut från en neuron. Den andra typen av nervtråd från en neuron kallas dendrit. Det ska endast finnas ett axon per neuron. Vissa neuroner har inget axon alls.

Neuronen skickar ut sin nervsignal genom axonet. Ett axon kan inte ta emot nervsignaler.

Tydligen räknas axonet som del av neuronen, även om axonets första segment, axonkäglan, består av en speciel proteinstruktur. Axon brukar förgrena sej många gånger, ibland mer än 10000 gånger. Det är okänt (eller dåligt förklarat?) hur signaler i axonet väljer förgrening i axonet.

Ett axons isoleras (delvis) av myelin så att nervsignalen inte går förlorad. Änden på ett axons förgrening slutar till sist i en synaps.


Anmäl
2016-01-09 08:33 #1 av: Magi-cat

Läs om myelin:

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/565d72e48e0e741935000913-myelin

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-09 10:01 #2 av: Magi-cat

Axonen (från det grekiska ordet för axel) är en tunn nervfiber som kan vara över en meter lång och har en diameter på 0,1 till 20 mikrometer.

Som ovan sagts utgår den från nervcellen och sprider nervimpulsen. 

Axonet slutar vid en synaps där en signalsubstans frigörs till angränsande nervcells dendritutskott och transmittorer frisätts som fortleder impulsen.

Axonet är (ofta) inbäddat i myelin som snabbar upp nervimpulsens hastighet.

källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Axon

Olson/Josephson: "Hjärnan"

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.