Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Maximera hjärnan; klurigheter

Fem lätta tips för minnet

2016-01-13 11:56 #0 av: Magi-cat

1. Fysisk aktivitet.

Det kan inte sägas nog många gånger: Fysisk aktivitet är bra för hjärnan! Helst ska träningsformen vara rolig förstås och får gärna innehålla mycket koordination, som dans eller squash.

Stillasittande är inte bra - för hjärnan heller. Ta raster och gör någon fysisk aktivitet. Lite är bättre än ingenting!

2. Upptäck TED!

Kolla TED (Technology, Entertainment, Design)- konferenser med banbrytande upptäckter om hjärnan t.ex! Det finns numera en praktisk app att ladda ned.

3. Bygg en minnesbild

Ett knep för att komma ihåg är att bygga en färgstark bild med flera sinnen för att förknippa det du vill komma ihåg med något du garanterat kommer ihåg.
Behöver du t.ex. komma ihåg att köpa apelsiner, gör då en bild där apelsinerna fyller hela köket, känn doften och smaken!

Läs om denna teknik och mycket mer i: "Moonwalk med Einstein" av Joshua Foer. (Bra bok om minnesträning bl.a.)

4. Fördröj belöningen! 

Kontrollera hjärnans belöningssystem genom tålamod. Dra ut på den omedelbara behovstillfredsställelsen genom att göra något annat, sjung en sång eller lös ett korsord. Eller klappa katten.

Barn som har förmågan att motstå en godisbit som placeras framför dem för en större belöning senare har högre poäng på inträdesprov till högskolan senare i livet, än elever som tar godiset med detsamma, visar amerikansk forskning. (jag vet inte om det fortfarande anses gälla.)

5. Skriv recensioner av vad du läst!

När du läst något kommer du ihåg det lättare och bearbetar det bättre om du skriver något om det. Skriv en bokrecension, en blogg eller en tråd på ifokus!Tummen upp

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-13 14:54 #1 av: Loris M

Bra tips, tack! Tummen upp

Jag skulle vilja lägga till en punkt till (kanske inte för bättre minne, men som förebygger att minnet blir sämre):

 - Träna på att vara kvar i nuet.

Ofta håller vi på med flera saker samtidigt och tänker kanske på ytterligare två eller tre helt andra saker. Vi tror att vi är mer effektiva då. Men det är väldigt ansträngande och i värsta fall har motsatt effekt. Vi kan hjälpa hjärnan genom enkla mindfulness övningar. Eller helt enkelt att fokusera enbart på det vi gör för stunden. Om du exempelvis står och diskar för hand, var uppmärksam på det du gör. Hur känns vattnet, hur känns koppen i handen.... om du går en promenad, ha inte en massa andra tankar i huvudet. Titta på träden, hur ser de ut? Uppmärksamma detaljer, växter, marken du går på - hur känns det i fötter, vinden mot din kind.... allt som du ser och känner just i den stunden och i den situationen. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-13 15:00 #2 av: Magi-cat

#1 Det är ett bra tips! Blomma

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-19 15:16 #3 av: Magi-cat

När jag skrev #0 visste jag att det var bra att anteckna, men var inte säker på hur det förhöll sig med anteckningar för hand kontra att skriva på laptop.

Nu verkar det som om vi kan lägga till en punkt:

6. Anteckna - och gör det helst för hand!

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/569bbf828e0e745bef0011f6-anteckna-for-battre-inlarning?discussions-1

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-20 15:11 #4 av: VSK

Det där med ett snöre runt ett finger funkar inte Yrar

För det gäller ju att komma ihåg varför det sitter ett snöre på fingret Får idé

(en liten parentes bara)....

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-04-03 12:09 #5 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.