Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan

Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Embryologi; Den unga hjärnan

Gravid - med "gröt i hjärnan"?

2016-01-14 11:01 #0 av: Magi-cat

Har du hört att gravida kvinnor får "baby brain", "mummy brain", gröt i hjärnan, hönshjärna eller blir allmänt vimsiga vid graviditet och amning? Tror du det är en myt??

Rätt! Det är en myt!

Det finns ingen som helst vetenskaplig grund för att graviditet skulle inverka menligt på tankeverksamheten!

Tvärtom faktiskt, i alla fall hos råttor....I vetenskapliga studier har man funnit att de får en vassare hjärna efter att ha fött ungar.
Vid studier av råtthonor fann man att de blev mer effektiva, särskilt gällande den spatiala förmågan i sökandet efter föda. Det verkar helt evolutionärt korrekt.
Dock fann man inte någon skillnad i spatial förmåga hos människor. Vi kanske helt enkelt inte är så beroende av samma förmåga vid sökande efter mat.

Många gravida (fyra av fem enligt vissa uppgifter) rapporterar ändå att de får svårare med kognitiva uppgifter som t.ex. att komma ihåg telefonnummer. 

De flesta studier har koncentrerat sig på arbetsminnet där små effekter visat sig men motsägs av andra studier som inte visar några negativa skillnader för gravida och kvinnor med nyfödda.

Istället är det så att gravida kvinnor har så mycket mer att tänka på under graviditeten och den nya situation den medför, förutom alla kroppsliga förändringar. Det kan vara stressande och upplevas som överväldigande.

Det finns viss evidens för att den sociala förmågan förbättras hos kvinnor på så sätt att de lättare identifierar känslor hos omgivningen. Det verkar vara fördelaktigt att veta om en person är vänskapligt eller fientligt inställd.

" “So the idea of ‘baby brain,’ and that the mother would become impaired, doesn’t make much sense.”"

http://qz.com/590486/scientists-think-baby-brain-makes-you-smarter-and-more-organized-not-less/

https://www.newscientist.com/article/mg22930550-700-busting-the-baby-brain-myth-why-motherhood-makes-minds-sharper/?utm_source=NSNS&utm_medium=SOC&utm_campaign=hoot&cmpid=SOC%7CNSNS%7C2016-GLOBAL-hoot

Peace

Anmäl
2016-01-16 11:57 #2 av: [NeferNefer]

Jag tror snarare att eventuell försämring av minnet vid graviditet och amning har med sömnbrist att göra. Många gravida lider av sömnbrist, och att mammor med spädbarn inte får sova vet de flesta av oss ...

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-01-16 12:16 #3 av: Magi-cat

#2 Det har du rätt i! Tummen upp

Om det öht är en försämring alltså.  Men sömnbrist påverkar ju annars så, visst kan det vara det.

Peace

Anmäl
2016-01-20 19:05 #4 av: tarantass

#2, #3: i vårt samhälle finns det i varje fall många tröttkörda mödrar (och fanns ännu fler innan männen började ta ansvar).  Bara det tyder nog på att vi är byggda för ett liv med mer gemensamt ansvar, som i forna tiders större familjer och hos många "stamfolk". Men veta säkert kan vi inte utan tidsmaskin.

För den del av "gröt i hjärnan"-föreställningen som hänför sig till förhållandena för något århundrade sedan får man också ta med i beräkningen att överklasskvinnorna helst skulle hållas isolerade från allt som kunde anstränga deras små hjärnor, i synnerhet medan de var med barn, och att övriga kvinnor ansågs "obildade" och födda dummare och redan därför gröthjärnade. Ingendera gruppen fick alltså någon ärlig chans.

Anmäl
2016-12-20 08:50 #5 av: Magi-cat

Hjärnan förändras i sin struktur upp till två år efter barnets födelse, enligt nedanstående artikel.

MRI-scans har visat att det sker förändringar i den grå substansen vilket antas förbättra hjärnans förmåga att ta hand om och förstå avkommans behov.

"As the researchers explain, these regions of the brain are all involved with social processes such as feelings of empathy and the ability to understand others – what is sometimes referred to as the 'theory of mind'."

Det behöver inte vara dåligt att förlora grå substans, utan det är hjärnans sätt att kalibrera sig själv för sin uppgift.

Man fann inte motsvarande förändringar hos fäderna till barnen, vilket man tror visar att detta är en rent biologisk hormonell process som har varit evolutionärt gångbar.

Studien var ganska liten och man vill göra fler studier för att förstå ännu mer om den här processen, t.ex. om förändringarna kvarstår längre än två år.

http://www.sciencealert.com/pregnancy-changes-a-woman-s-brain-structure-for-at-least-2-years-after-giving-birth

Så smart av hjärnan! Det är klart det behövs finjusteringar för att verkligen förstå den här nya lilla människans behov....

Peace

Anmäl
2016-12-20 08:57 #6 av: [NeferNefer]

Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.