Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Om ifokus och sajten

Kommande artiklar

2016-01-14 11:47 #0 av: Magi-cat

Det finns så oerhört mycket intressant inom hjärnområdet! Och så mycket att läsa och skriva om. Glad 

Här är några planerade artiklar som kommer under våren eller den närmaste tiden.

1. Minnet. Ämnet är stort och intresserar många. Det behöver delas upp på preliminärt två artiklar, en om olika sorters minne och en om minnets historia samt minnesinlagring i hjärnan.

2. Alzheimers sjukdom. Denna degenerativa sjukdom drabbar många, främst i högre åldrar men även yngre. Det finns forskning som ger visst hopp.

3. Manligt-kvinnligt. Är det en biologisk skillnad mellan den manliga och den kvinnliga hjärnan? Ja, säger en del, biologer bl.a. Nej, säger andra. Vad säger den modernaste forskningen? Ett spännande och aktuellt ämne!

4. Intelligens. Vad är egentligen intelligens och vad är det man mäter? Vad är Flynn-effekten? 

5. Medvetandet. Vad är medvetande? Vilken relation har medvetandet till hjärnan?

Fler, ännu bara tänkta, artiklar handlar om migrän, Aspergers sjukdom, nya hjärnceller, hallucinationer, placebo....

tillägg 1: intuitionen

tillägg 2: spöken....

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-14 12:30 #1 av: Maria

Spännande

/Maria

 

Anmäl
2016-01-14 13:18 #2 av: Loris M

Mycket spännande! Ser fram emot att läsa artiklarna. 

Det ska blir intressant att se om vi får någon klarhet i om skillnader mellan kvinnor och män är bilologiska som en del forskare (manliga förstås Cool) påstår när det exempelvis kommer till den spatiala förmågan. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-14 13:54 #3 av: Magi-cat

#2 De (manliga förstås Skämtar) brukar inte orda fullt lika mycket om att kvinnor traditionellt presterar bättre på verbala test..SkrattarMen vi får se, som sagt....

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-14 13:54 #4 av: Magi-cat

Skriv gärna om ni har fler förslag på artiklar..

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-14 18:29 #5 av: Loris M

Något som jag själv grubblat över mycket och som jag tycker är spännande, är intuition. Jag vet att du skrivit om det på OF, men det kanske du kan göra här också? Glad I den artikeln skriver du:

Man kan beskriva intuition som Edvard Moser så träffande gjorde på dagen för Nobelprisutdelningen: 

 "Intuition är att veta det vi inte visste att vi visste"

Och det just det här som jag tycker är så intressant! Hur kan vi helt plötsligt veta något som vi inte visste att vi visste? Var fanns den informationen innan? Varför var den inte tillgänglig? Eller var den kanske det, men vi klarade inte av att plocka upp den? Varför gjorde vi inte det? 

Handlar det om ett "sjätte sinne" eller att hjärnan helt enkelt blir utsatt för alldeles för många intryck och inte klarar av att hålla reda på så mycket information? Jag vet att det finns olika teorier om det, men det skulle vara intressant att diskutera och läsa om det. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-14 18:33 #6 av: Magi-cat

#5 Intuition är ett intressant ämne. Glad

Absolut att det kan bli en artikel om det, utifrån biologiskt hjärnperspektiv!Tummen upp

Tack för input och intresse!Blomma

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-14 18:38 #7 av: Loris M

#6 Visst! Ett biologiskt hjärnperspektiv utan att blanda in andra aspekter som exempelvis andlighet. CoolDet är fortfarande ett mycket intressant ämne. Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-12 10:26 #8 av: Loris M

Jag har alltid undrat vad är det som händer i hjärnan (eller om det överhuvudtaget händer något :)) när man blir förälskad. Det är verkligen ett mycket speciellt tillstånd och de gånger som jag blivit "drabbad" har det alltid kommit plötsligt, utan förvarning, utan logik... 

Vad är det som gör att vissa människor väcker sådana känslor, vad är det de utstrålar och sänder ut, vilka kemiska processer (eller vad det nu är) sker i hjärnan o.s.v. Oftast har det känts som att hjärnan tagit en liten paus just då. Skrattar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.