Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning

Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Inlärning

Anteckna - för bättre inlärning

2016-01-19 07:00 #0 av: Magi-cat

En fråga som jag ofta undrat över: Spelar det någon roll för minne och inlärning om man antecknar med papper och penna eller en laptop/skrivplatta av något slag?

Det visar sig att det gör skillnad!

Anteckningar befrämjar minne och inlärning

För det första är det bra att anteckna för att lättare lära in och minnas vad som presenteras på t.ex. en föreläsning. Laptops är bra på många uppenbara sätt, som att det ger tillgång till internet med alla dess möjligheter och kunskaper, onlinedemonstrationer och aktiviteter.

Och - det går snabbare att skriva på laptop än på det gamla sättet med papper och penna. Studenter som antecknar i sin laptop på föreläsningarna tenderar att anteckna mer och göra det mer ordagrant än studenter som skriver för hand.

Det kan ju verka bättre för inlärningen att anteckna mer och ordagrant så att ingen information går förlorad, men  det verkar som om man förlorar i bearbetning vad man vinner i snabbhet.

Studenter som antecknar för hand lär sig och minns mer..

I en studie utförd av Pam Mueller vid Princeton University och Daniel Oppenheimer vid University of Los Angeles testade man studenternas faktaminne, begreppslig (conceptual) förståelse och förmåga att dra ut det viktigaste ur materialet och generalisera det. 
Hälften av studenterna fick anteckna i en laptop, hälften antecknade för hand.

Studierna visade att studenterna som antecknat för hand hade bättre begreppslig förståelse och större förmåga att tillämpa och förstå materialet samt mindes bättre.

Varför detta paradoxala resultat? Mer anteckningar borde visa sig i mer kunskap?

Varför lär man sig bättre genom att skriva för hand?

Det kan bero på att de olika sätten att anteckna kräver olika kognitiva processer i hjärnan och dessa processer har konsekvenser för inlärningen. 

Så här:

Att skriva för hand tar längre tid än att skriva på laptop och är besvärligare. Studenten hinner inte skriva varje ord utan bearbetar information, summerar och  syntetiserar den. Redan där har ett steg till inlärning avverkats. Man använder uttrycket "mental lifting".

Där förstår vi också att vid antecknande i laptop antecknas visserligen fler ord, men vi missar  den tidiga bearbetningen av informationen.

Det verkar vara välgjorda studier på hundratals studenter. Även om man varierade förutsättningarna så pekar resultatet åt samma håll.
De studenter som gjort anteckningar för hand lyckades bättre när  kunskaperna testades en tid senare. Man måste helt enkelt dra slutsatsen att den bearbetning som görs vida handskrivning fungerar bättre för inlärningen än anteckningar i laptop.

http://www.scientificamerican.com/article/a-learning-secret-don-t-take-notes-with-a-laptop/

(bild från www.publicdomainpictures.net)

Peace

Anmäl
2016-01-19 12:15 #1 av: Maria

Intressant.

Jag antecknar det mesta numera och det är en stor hjälp.

/Maria

 

Anmäl
2016-01-19 15:17 #2 av: Scorpio97

Väldigt intressant. Jag antecknar ofta på föreläsningar/i skolan och jag gör det på datorn. Har antecknat både för hand och dator innan, men jag upplever ändå att datorn fungerar bättre för mig. Det har gått bättre både på prov och uppgifter där jag har antecknat på datorn. Eftersom det går fortare har jag tid att fundera över informationen på ett annat sätt än när jag skriver för hand, för då är allt fokus på att hinna anteckna allt. Men jag kan helt klart tänka mig att informationen bearbetas på ett annat sätt när jag skriver för hand än på datorn, och kan såklart inte säga emot statistiken.

När jag läste naturkunskap antecknade jag dock för hand eftersom det inte bara var text/ord jag behövde skriva ner. Och det är krångligare att rita en växtcell på datorn (;

Datorn har även fördelen att jag kan nå anteckningarna oavsett vart jag är. På mobilen och datorn oavsett om jag är hemma eller i skolan. Tidigare hade jag en tendens att glömma anteckningsblocket och därför inte hade med mig det när jag behövde det. Så för mig är datorn bättre även om det ger bättre inlärning att skriva för hand (:

//Jessie

Anmäl
2016-01-19 15:32 #3 av: Magi-cat

#2 Absolut att det har sina fördelar, och fungerar det ena sättet för dig ska du förstås vara nöjd med och fortsätta med det! :-) Oavsett vad som framkommer i kontrollerade studier kan det finnas så många individuella variationer. Eller vad man läser osv..

Men jag tyckte ändå det var intressant att ta upp...

Peace

Anmäl
2016-01-19 15:48 #4 av: Loris M

Mycket intressant och något som jag själv funderat över. Jag har alltid skrivit anteckningar för hand. Ibland bara stöd ord, ibland lite utförligare. Även nu när jag jobbar, tar jag sällan med mig laptop på möten och dylikt. Antecknar för hand även då. Har märkt att de flesta tar med sig bärbara datorer, men de brukar även läsa och svara på mejl under möten. 

Har läst någonstans för länge sedan, att det aldrig är bra att renskriva handskrivna anteckningar. Då har man generellt svårare att ta till sig det skrivna. Kommer inte ihåg om det var forskning eller bara någon undersökning.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-21 11:16 #5 av: Magi-cat

#4 Även jag är en flitig antecknare - för hand. Cool 

Jag har inte hört det där om att renskriva anteckningarna, men det kan förstås finnas en poäng där också. 

Peace

Anmäl
2016-01-22 12:21 #7 av: Eliiza

Hej på er!
Det tricket har man ju använt sedan barnsben; att skriva t.ex. en inköpslista med hjälp av penna och papper. Sedan är det ingen fara om listan glöms hemma, för iom. att man skrivit den, sas. på riktigt (och inte vurituellt med ett elektroniskt media), och själv konkret och verkligt format bokstäverna och orden, så tas det också emot på ett mer verkligt sätt i minnet. Därför så kommer de allra flesta varor ner i kundvagnen även om listan är kvar på köksbordet. :-) Och, än bättre fungerar det om man, samtidigt som man skriver, även läser upp orden verbalt, för då har man tänkt orden, själv format bokstäverna, sett dem, sagt orden och även hört dem. Lokigen ligger i att ju fler sinnen man konkret använder för att göra minnesanteckningar ju lättare och ju bättre fastnar det nedskrivna i minnet. :-)

Med vänlig hälsning,
Eliiza

Anmäl
2016-02-19 11:41 #8 av: Magi-cat

Professorn i folkrätt och föreståndaren för institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi (de har långa titlar i Finland Glad) oroar sig lite över utvecklingen när hon konstaterar att studenterna inte längre antecknar för hand. (Lite kul att och hur hon förklarar vad som menas med att anteckna för hand:"Jag menar alltså sådana som man skriver med en penna på ett papper. Man låter liksom pennan flyta längs papprets yta och allt detta resulterar i tecken som man vid behov kan återkomma till."Cool)

Själv ser hon fördelar med att skriva för hand: Det hjälper en att fokusera, förstå och bearbeta. Hjärnan mår bra av att handen skriver anteckningar. 

Den här meningen tycker jag är bra:

"En god tankeprocess förutsätter handens och hjärnans samarbete. "

Datorn tar hon till när hon vill ha resultat. Men en del av problemet är också dess snabbhet...

Professorn säger att hennes oro kanske är irrationell och att det här fenomenet nog är en generationsfråga, varför ett vemod infinner sig inför en förändring man inte vet vart den leder.

Men jag vet inte - är det verkligen en generationsfråga? Eleverna lär sig inte skriva skrivstil i skolan längre, tack och lov. Det måste väl ändå vara onödigt? Men inte är det väl bara ungdomar som antecknar  digitalt?

Vi har ju sett ovan att det faktiskt blir en skillnad mellan anteckningar för hand och i dator och visst  är det en stor förändring nu jämfört med generationer som med finmotoriskt finlir lärde sig forma bokstäver. Och hur hjärnan förändras...det får vi se.

En trevlig och välskriven artikel, tycker jag.

https://www.hbl.fi/artikel/papper-och-penna/

Peace

Anmäl
2016-02-19 21:41 #9 av: Magi-cat

En studie om att långsamhet förbättrar texten...

Att skriva långsamt, som pekfingervalsen med ena handen, är att föredra vid t.ex. uppsatsskrivning eftersom det ger ett rikare och bättre formulerat språk som resultat.

"Det långsammare tempot gör att formuleringarna blir mer varierade och träffsäkra. Det ger också skribenterna tid att hitta rätt ord. Den som däremot använder bägge händerna skriver snabbare – och ägnar därför mindre tid åt att putsa på formuleringarna. Följaktligen blir språket mindre varierat."

Studien är publicerad i British Journal of Psychology.

http://spraktidningen.se/blogg/anvand-pekfingervalsen-och-skriv-battre-texter

Intressant. Det ger stöd åt professorn som ser en vinst i själva det långsamma tempot. Glad

Peace

Anmäl
2017-06-08 14:34 #11 av: Magi-cat

Lär vi oss sämre om vi slutar skriva för hand?, är frågeställningen i följande artikel. Förändras rent av hjärnan?

Skrivstilen är på väg ut i Finland (är den inte redan borta från skolan, här i Sverige?) och vi skriver över huvud taget mindre för hand.

Det finns tydligen en klarare skiljelinje mellan generationerna än vad vi skulle kunna tro. De födda efter 1990 har ett annat förhållande till textskapande än de tidigare födda:

" Medan vi äldre levt i en alfabetisk kultur där man formar bokstäver på ett visst sätt och skriver från vänster till höger så är de unga vana vid en montagekultur där text och bild samsas på ett helt annat sätt."

Har vi för bråttom, undrar skribenten Silja Sahlgren-Fodstad, handlar diskussionerna för mycket om teknik? Kommer generationerna inte att förstå varandra, och hur påverkas hjärnan?

Eftersom det enligt forskning verkar som om vår ökade användning av handen (Boken "Handen och hjärnan - från Lucys tumme till den tankestyrda robothanden) var en pådrivande faktor i vår eminenta hjärnas utveckling kan man undra om hjärnan går tillbaka ("förtvinar") i utveckling om användningen av handen som instrument minskar?

"Räcker det med ett monotont svepande över skärmen eller ett ilsket knackande på allt mindre tangenter?"

Silja rådfrågar forskare som dock inte kan ge något definitivt och slutgiltigt svar om vad som egentligen händer mellan händerna och hjärnan, mer än att det verkar som om det kan bli skillnader.  (För barn med svårigheter att forma bokstäver för hand lär det vara en fördel att skriva på tangentbordet.)

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/06/03/lar-vi-oss-samre-om-vi-slutar-skriva-hand

Jag vet inte, men...Silja tar upp faran för en större likriktning om vi inte skriver för hand (=skrivstil) och den tjusning hon minns i sökandet fram till en personlig, cool handstil, samt läslig, får man förmoda.
Själv kommer jag ihåg hur vi satt i skolan och just likriktades. Alla fick lära sig ETT uttryck för hur bokstäverna skulle se ut och bindas. Nu verkar ingen ha brytt sig om det "rätta sättet" eftersom alla ändå kom att skriva olika, och jag kan inte säga att jag saknar det. Inte alls faktiskt.

Och kanske det fanns en motsträvan också när vi slutade knacka i sten eller boktryckarkonsten revolutionerade mångfaldigandet av skriften?

Visst. Det är inte samma sak, och hjärnan förändras via sin plasticitet när vi använder den annorlunda. Men kommer vi ens att märka det?

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.