Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Språket kan visa risk för Parkinson, ALS och schiz

2016-01-23 19:00 #0 av: Magi-cat

Flera studier pekar på att analyser av hur vi använder språket och vilka ord vi använder tidigt kan förutse utveckling av Parkinson, ALS och schizofreni redan innan labtester visar något ovanligt.

Schizofreni:

Forskare vid Colombia University intervjuade 34 personer med risk för psykos och senare schizofreni. Två och ett halvt år senare hade fem personer utvecklat psykos, resten hade inte drabbats.

En speciell datamodell analyserade de båda gruppernas språk och man fann signifikanta skillnader. Bl.a hade den drabbade gruppen mindre flyt i meningarna och använde "this", "that" och "which" mer sällan.

Modellen kunde faktiskt med 100 % säkerhet säga vilka som var i farozonen, men fler test behöver förstås göras.

Parkinsons sjukdom:

21 försökspersoner vid ett universitet i Argentina fick göra ett originellt test. De fick höra meningar innehållande verb med anknytning till händerna, som "applause"och skulle trycka på en knapp med matchande handställning när de förstod meningen. 
Friska personer svarade snabbare när handställning och verb var samstämmiga. Parkinson-patienter visade ingen sådan skillnad i reaktion.

Nu ska man gå vidare och undersöka personer med en genetisk mutation korrelerad med Parkinson för att se om det är möjligt att förutse vilka som kommer att utveckla sjukdomen.

ALS:

ALS medför ofta otydligt tal pga svaga muskler. En studie vid University of Pennsylvania visar att den också kan störa språkets grammatik. 

45 försökspersoner fick berätta om 24 bilder. Det visade sig att ALS-drabbade i högre grad använde ofullständiga meningar, saknade bestämd artikel i meningarna och mer frekvent använde fel verbform än friska personer.

MRI-scan visade också att personer som gjorde fler grammatiska misstag också uppvisade försämring i de områden i hjärnan som bearbetar språk.

Analys av språk kan alltså bli en kostnadseffektiv diagnosform i framtiden för att tidigt fånga upp personer i riskzonen. Uppföljande studier pågår.

http://www.scientificamerican.com/article/language-could-diagnose-parkinson-s-als-and-schizophrenia-before-lab-tests/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-01-23 19:02 #1 av: Maria

Oj, så intressant.

/Maria

 

Anmäl
2016-01-23 19:15 #2 av: Magi-cat

Jag tyckte det var speciellt intressant med ALS-diagnosen. Men många har ju svårt med grammatik även i vanliga fall. Är förändringarna vid ALS så specifika att man kan utesluta andra orsaker?

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-12-03 08:12 #4 av: Maria

#3 Fast här handlade det väl om det talade språket och då är det väl ovanligare att märka grammatiska fel. Eller tänker jag fel?

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.