Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Astrocyter

2016-02-29 20:00 #0 av: Magi-cat

Astrocyter är ett slags vittförgrenade stjärnformade gliaceller som finns i stort antal  överallt i hjärna och ryggmärg. Namnet kommer av astra = stjärna.

Kort uttryckt bildar de ytskikt i hjärna och ryggmärg och har en skyddande och stabiliserande funktion. 

De bidrar också till att extracellulärutrymmet (=mellan cellerna) har rätt jonsammansättning samt undanskaffar frisatta neurotransmittorer. (4)

Astrocyterna deltar i kommunikationen mellan olika celltyper, särskilt med neuron. Via s.k. "gap junctions" på sina utskotts kontaktytor möjliggör de intercellulär kommunikation i nätverk och överföring av neuroaktiva substanser. (1)

Astrocyterna har också den betydelsefulla funktionen att tillsammans med hjärnkapillärerna bilda blod-hjärnbarriären som är så viktig för att inte oönskade ämnen ska ta sig in i CNS. (=Centrala NervSystemet)

Astrocyterna har också viktiga funktioner i hjärnans sjuka vävnad eftersom de har en nyckelfunktion i läkningsprocessen efter sjukdom och skada. Det astrogliala nätverket kan föra bort destruktiva ämnen och hindra vidare utbredning av skadan.(2

Astrocyterna finns i två huvudgrupper: protoplasmatiska och fibrillära.

De förra finns främst i den grå substansen och de senare främst i den vita.

När astrocyten upptäcktes på 1800-talet trodde man det var en statisk substans som bildade ett mellanlager, "nervklister" (glia = grek. klister) mellan neuronen. (1.) Men de är alltså så mycket mer..

1, http://www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2000/21550.pdf

2. http://strokecentrumvast.gu.se/forskning/forskningsprojekt/hjarnans-astrocyter

3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Astrocyt

4. http://nervsystemet.se/nsd/structure_56

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-02-29 22:26 #1 av: Magi-cat

Astrocytom är en av de vanligaste hjärntumörerna hos vuxna.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-01 07:37 #2 av: Magi-cat

Astrocyterna kommer att få en nyckelroll i framtida behandling av stroke. Detta tack vare sin läkande funktion vid skador och sjukdom i hjärnan.

"”Med bättre kunskap och förståelse av bakomliggande molekylära mekanismer, ju större möjligheter har vi att designa framgångsrika och skräddarsydda strategier för att hjälpa strokepatienter att återfå sina funktioner, säger Milos Pekny, forskningsledare för laboratoriet för astrocyternas biologi och CNS regeneration vid Center for Brain and Repair Rehabilitation (CBR)”."  (2)

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.