Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Illusioner; hallucinationer och andra felslut

Gorilla-experimentet

2016-01-25 08:39 #0 av: Magi-cat

Ett av de mest berömda testerna i psykologin, utfört av Chabris/Simons, illustrerar selektiv perception!

Skulle du upptäcka en gorilla som plötsligt och oväntat vandrar förbi?
Var inte för säker! Cool

En grupp studenter fick se en video med en basketmatch och fick i uppgift räkna antal gånger spelarna i det ena laget fick bollen.
Medan de var fullt upptagna med att räkna vandrade en person utklädd till gorilla in på spelplanen! Ca hälften av studenterna uppgav efteråt att de inte sett gorillan! De var upptagna med annat och gorillor "ska" inte knalla runt i basketmatecher = hjärnan filtrerade helt enkelt bort den.

Det här experimentet blev väldigt berömt.

2010 bestämde sig Chabris och Simons för att göra om det, men nu skulle deltagarna fokusera på att upptäcka gorillan. Och det gjorde de, men nu var de så inriktade på gorillan att de inte upptäckte andra saker som förändrade sig, t.ex. att gardinerna i bakgrunden bytte färg.

Hur kan vi missa så uppenbar information? Det här är inte brister hos ögat, utan hur hjärnan ("the mind" i länken) fungerar. Vi lägger bara medvetet  märke ett smalt band av visuell information. När vi är fokuserade på en sak sorteras annat bort.

Vi skulle bli snurriga om inte hjärnan gjorde den här sorteringen automatiskt, så filtreringen har en funktion. Men allt har ett pris.

Den här kunskapen är naturligtvis av värde att känna till vid t.ex. vittnesutsagor när något inträffat.

Sedan  undrar jag: människor med autism t.ex. Filtrerar på ett annat sätt och skulle de sett gorillan eller pingvinen?

http://www.theinvisiblegorilla.com/gorilla_experiment.html

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/but-did-you-see-the-gorilla-the-problem-with-inattentional-blindness-17339778/?no-ist

Peace

Anmäl
2016-01-25 08:47 #1 av: Wellcraft

Fick se den i en kurs i pedagogik. Jag såg inte gorillan. När vi skulle se om videon för att se gorillan såg jag den inte heller Lipar
Har både autism & adhd, så har lika lätt för att lägga märke till saker som andra inte ser, som att missa saker som andra ser. 

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2016-01-25 09:08 #2 av: Magi-cat

#1 Tack för din respons! Blomma

Peace

Anmäl
2016-01-25 09:15 #3 av: Magi-cat

Själv skulle jag avgjort ha missat gorillan. Jag "går på" allt.
Eller....? Med tanke på att jag är mer intresserad av djur än av idrott, så....kanske,Funderar

Vad man ser är också beroende av förväntningar.

Jag läste något om bilkrockar med flygplan i USA. Det händer ibland att små privatflygplan får problem och nödlandar på en väg. Trots att det är lite trafik, perfekt sikt, bred väg och raksträcka har det hänt att bilister kört rakt på flygplanet som står på vägen.
När de fått frågan om hur det kommer sig har de svarat att de inte såg det stora planet! Det "ska" inte stå flygplan på vägen, det fanns inte.

Peace

Anmäl
2016-01-25 09:16 #4 av: Magi-cat

"The brain gives us a continuous panorama, accompanied by a sound track, by piecing together millions of bits of information in a very narrow range of available light waves and sound waves.The brain never really sees or hears anything.  It is just responding to and interpreting electrical signals.  It makes us believe we are seeing what is “really out there” and creates in us an assumption that everyone else sees exactly the same thing.  It attaches meaning and emotions to the electrical signals. From the flood of sensory information, some bits are selected and used to form our perceptions.  This selectivity is extremely variable among different people and possibly in different cultures.  Our perceptions are then prioritized by factors related to goals, fears, emotions, personality, culture and drugs."

http://www.science20.com/searching_mind/blog/human_brain_and_mind_3_limits_senses_top_down_control_perception-88360

Peace

Anmäl
2016-01-25 09:30 #5 av: Loris M

Det här är intressant. Dels hur hjärnan filtrerar bort, dels det här med förväntningar. Att vi ser det vi förväntar oss och missar det vi borde se. 

Jag tänkte direkt på en händelse igår. Jag var och köpte en ny matta till sovrummet. Min man var inte hemma då (eller med när jag köpte den) och när han kommer hem så berättar jag för honom att jag köpt en ny matta. Då går han raka vägen till sovrummet (och samtidigt passerar den nya mattan som står mot väggen i hallen) för att konstatera: "Den var fin!". Det är bara det att den mattan som han tycker är fin har vi haft i flera år. GapskrattarJag påpekar det och visar den nya mattan som han gått förbi och han bara: "Jaha!". Det var festligt! Gapskrattar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2016-01-25 09:32 #6 av: Magi-cat

#5 Haha, så typiskt! Gapskrattar

Peace

Anmäl
2016-02-01 19:54 #7 av: Magi-cat

Visst är det intressant med flera hundra kg gorilla som bara försvinner?

Bilden av gorillan går alltså in i ögat, till näthinnan, vidare till talamus och till primära synbarken. Vad händer sedan?
Även om försökspersonerna var fullt upptagna med att räkna passningar var det visuella nervsystemet fullt medvetet om gorillan. Men någonstans struntade hjärnan i att rapportera till medvetandet om den, den var irrelevant...

Hur hjärnan så effektivt lyckas manipulera synintryck så effektivt lär vara okänt. Det blev inget gorillaformat hål eller så i bilden. Hjärnan fyller i "hålet" i det utrymmet. 

Ingen som varit med rapporterade heller att de uppfattat något konstigt. Det verkar alltså inte finnas något minne av händelsen att skrapa fram.

Återigen, vittnesutsagor måste tas med ett par nypor salt..

Peace

Anmäl
2017-01-10 18:39 #8 av: Magi-cat

Gorillaexperimentet upphör aldrig att fascinera, så jag puttar upp tråden igen. Glad

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.