Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Illusioner; hallucinationer och andra felslut

Ames rum

2016-01-29 10:37 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Ames rum (eng: Ames room) är en av de mest kända optiska illusionerna. Ett oregelbundet rum används för att skapa en optisk illusion. Det är utformat så att när man tittar in i rummet med ena ögat genom ett titthål förefaller det att vara kubformat. I verkligheten är det en asymmetrisk parallelltrapets. (s bild i länken.)
En person i det bortre hörnet uppfattas som ovanligt liten medan en person i det främre hörnet ser ovanligt stor ut. En person som går fram och tillbaka i rummet syns omväxlande krympa och växa.

En liknande illusion kan byggas också utan väggar och tak men av en horisontlinje som inte är horisontell. Syncentrum uppfattar då objektet relativt den upplevda horisontlinjen.

Ett exempel på när fenomenet använts på film är i Sagan om Ringen då man måste få hoberna att upplevas som mindre än människorna. (T.ex. i en av de tidiga scenerna då Frodo färdas i vagn tillsammans med Gandalf.)

Begreppet Ames rum "uppfanns" 1946 av en amerikansk ögonläkare, Adelbert Ames, efter en konceptidé av Hermann von Helmholtz.

källa:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ames_rum

https://en.wikipedia.org/wiki/Ames_room

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-01-29 10:52 #1 av: Magi-cat

"Magnetiska backar" och "antigravitations"- platser i naturen är också exempel på fenomenet det förvrängda rummet där synsinnet utgår ifrån vanligen kända fakta, som en horisont. (eller att rum vanligen är fyrhörniga)

I Ayrshire i Skottland finns en bäck som rinner uppåt. Som det ser ut, i alla fall.
Där är det en bakgrund som ger en liknande illusion som i Ames rum och bäckar rinner naturligtvis inte uppåt, inte ens i Skottland.

I grunden för att fenomenet ska uppstå ligger att olika principer för hur vi uppfattar och förstår omvärlden hamnar i strid med varandra. Det blir en paradox.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ames_room

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-01-29 10:56 #2 av: Magi-cat

Jag kom in på det här fenomenet efter en artikel här:

http://myscienceacademy.org/2016/01/28/36436/

Där beskrivs en Magnetic Hill i Oklahoma där bilarna rullar uppför backen, t.o.m. cyklisterna dras uppåt som av en osynlig kraft.

Tyvärr kom inte den mest sannolika förklaringen med.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-01-29 19:31 #3 av: Magi-cat

Här är en kort video (ca 2 min) som enkelt förklarar och visar hur det förvrängda rummet enligt Ames illusion kan se ut.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-01-29 19:33 #4 av: Magi-cat

Här är en till som ser rätt kul ut när folk krymper och växer om vartannat...

http://9gag.com/gag/ajnAvZx/ames-room-illusion

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-01-29 19:39 #5 av: Magi-cat

Lite som här, där kulorna rullar uppåt...En fantastisk illusion skapad av Kokichi Sugihara:

https://www.youtube.com/watch?v=H_C5x7PXQDQ

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.