Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Sömnparalys

2016-01-31 15:10 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Det händer ibland att man vaknar och till sin fasa upptäcker att man inte kan röra sig. 
Ibland är tillståndet förknippat med en känsla av andnöd som av att någon/något trycker ner bröstkorgen eller skakar sängen eller en upplevelse av att någon är i rummet. Man kan då känna panikartad oro eller skräck. 

Man känner sig helt vaken men är samtidigt paralyserad och kan inte värja sig eller ens prata.

Förklaringen till det här ganska skrämmande tillståndet är något som heter sömnparalys (också kallat sömnförlamning) och inträffar i övergången mellan sömn och vakenhet. När man sover utsöndrar kroppen sömnreglerande hormoner och och försätter de flesta (viljestyrda) musklerna ur spel, så att man inte ska gå ur sängen och fysiskt leva ut sin dröm under REM-sömnen (drömsömn).

Om det blir "osynk" mellan de här funktionerna är man delvis kvar i en dröm men kan fortfarande  inte röra musklerna. Man är vaken, drömmer och är paralyserad på samma gång. Man upplever en sömnparalys! Det känns skrämmande, men är helt ofarligt.

I folktron har det förknippats med "Maran" (jämför ordet mardröm)

Tillståndet går snart över av sig självt. Det blir mindre skrämmande när man vet vad det beror på och att det snart går över.

http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mnparalys

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-01-31 15:15 #1 av: Magi-cat

En riktigt intressant artikel om sömnens märkliga värld, dess betydelse för minnets konsolidering och hälsan med exempel på gnissel i maskineriet, som sömnparalys:

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/somnens-markliga-varld

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-01-31 15:16 #2 av: Magi-cat

Här förklaras (på engelska) den skrämmande upplevelsen av sömnparalys när man kan känna sig demonbesatt eller t.o.m. bortförd av aliens. (eller trollen i äldre tider.) Förutom vad som tidigare nämnts känner sig en del "konstiga" eller rent av döende.

Sömnparalys är, enligt artikeln, extremt vanligt även om man inte pratar så mycket om det öppet. Mellan 20 - 60 % ska ha upplevt det någon gång. (lite beroende på population) 1 av 25 har haft det flera gånger.

Sömn - eller vakenhet - är inte bara som en strömbrytare man kan slå av eller på. Det finns många mellantillstånd av medvetande. Delar av vår hjärna kan vara i både sömn och vakenhet på samma gång!
Om den del som slår av medvetande och minne är av och muskelkontroll på, kan man gå i sömnen. 
Om man är vaken eller i REM-sömn kan man se sig om i rummet och hallucinera, men vara paralyserad.

Möjligen är det högre sannolikhet att få sömnparalys vid oregelbunden sömn, skiftarbete, frekvent bruk av alkohol, stress eller ångesttillstånd.

Sömnparalys är ofarligt och behöver inte behandlas. Det räcker ofta med att man vet att det är ofarligt och övergående. Men förstås kan det vara skönt att träffa någon som vet vad man pratar om. 

http://www.huffingtonpost.com/stanford-center-for-sleep-sciences-and-medicine/sleep-paralysis_b_4304963.html

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-01-31 15:16 #3 av: Magi-cat

TED-lektion om sömnparalys: (ca 4 min)

http://ed.ted.com/lessons/the-terrors-of-sleep-paralysis-ami-angelowicz

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-01-31 15:17 #4 av: Magi-cat

Mer om sömnparalys och forskning om tillståndet.

Så många som 30 % i en ny engelsk studie uppgav att de någon gång upplevt sömnparalys. 8 % av 862 upplevde mer frekventa episoder.

Tänkbara riskfaktorer när man lättare råkar ut för sömnparalys kan vara stress, dålig sömn och oro. Skiftarbetare med oregelbundna sömnmönster kan löpa högre risk. Det finns också en viss ärftlig faktor.

I artikeln finns ett tydligt schema över hur vår sömn vanligen löper under natten, från insomning till djupsömn följt av ett stadium med REM-sömn (drömsömn med paralyserade muskler), och sedan perioder med allt lättare sömn omväxlande med REM-sömn tills man vaknar.

Personer med stört sömnmönster kan hoppa över det inledande djupsömnsstadiet och gå direkt till REM-sömn.

I en japansk studie förhindrades försökspersonernas REM-sömn. Man fann då att de löpte större risk att få uppleva episoder med sömnparalys.

Dessa studier visar också att sömnparalys är nära förknippat med REM-sömnsstadiet.

http://www.iflscience.com/brain/understanding-sleep-paralysis-terrifying-unique-state-consciousness

En man med narkolepsi vars hjärnaktivitet visar ett unikt medvetandestadium under sömnparalys:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=sleep+paralysis+terzaghi

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-02-01 14:58 #5 av: AnneN

Har upplevt sömnparalys många gånger (händer mig flera gånger per år), första gångerna var det skrämmande och jag fick panik för att jag inte kunde röra mig fast jag kände mig vaken.
Har med tiden lärt mig att det är inget farligt och det brukar bara ta några minuter som mest innan jag kommer ur det. Brukar nu mera passa på att planera dagen, middagar, mm under tiden eftersom den delen av min hjärnan är klarvaken, det är bara kroppen som inte förstått att jag är vaken.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.