Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

KBT omformar hjärnan - på bara nio veckor

2016-02-04 21:00 #0 av: Magi-cat

"Med bara nio veckors kognitiv beteendeterapi via nätet omformas hjärnan på patienter som lider av social ångest. Ångesten mildras och delar av patienternas hjärnor minskar i både volym och aktivitet. Studien kan vara ett steg mot  effektivare terapier mot ett av de vanligaste psykologiska problemen."

Social ångest är ett av de vanligaste problem människor drabbas av. 26 personer behandlades med nät-KBT under nio veckor. Före och efter behandlingen undersökte forskarna patienterna med magnetkamera. .

Resultatet visar att volym och aktivitet i amygdala minskas av behandlingen.

Ju större förbättring hos patienterna, desto mer minskade amygdala. Det verkar också som om volymminskningen driver på minskningen av hjärnaktivitet.

Det kanske viktigaste studien visar är att en tydlig förbättring kan ske på bara nio veckor och att det ger mätbara  strukturella förändringar i hjärnan.

Med vidare studier hoppas man får mer kunskap om biologiska och psykologiska effekter av behandling och kunna utveckla effektivare behandlingar vid psykiska besvär.

Närmast vill man undersöka vid vilken tidpunkt av behandlingen förändringen i hjärnan sker.

 Resultaten presenteras i den vetenskapliga Nature-tidskriften Translational Psychiatry.

http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.669804/?l=sv

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-02-05 08:40 #1 av: Loris M

Intressant! Studien verkar inte vara så omfattande, men jag hoppas att resultaten är generaliserbara. Om man lider av social fobi är det inte så enkelt som att gå till läkare/psykolog och söka hjälp, när det är en del av problemet. Att få hjälp via nätet kan göra skillnad för många. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-05 08:46 #2 av: Magi-cat

#1 Ja, det var uppmuntrande! Tänk att kunna visa patienterna att det blir strukturella  förändringar efter så kort tid!

 Även om studien var liten är den ett viktigt steg i ett större projekt.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-02-05 14:59 #3 av: Annielle

Det låter ju bra, men det är ju som med allt, det fungerar inte för alla.

Har en kompis som gått i Kbt för social fobi, men hans problem är fortfarande så stora att han har väldigt svårt att ha ett fungerande liv.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.