Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Bukhjärnan

2016-02-07 15:30 #0 av: Magi-cat

Bukhjärnan - (nästan) lika smart som hjärnan!?

Det talas väldigt mycket om tarmbakterier och bukhjärna just nu. Det känns kanske lite avigt att det inte (bara) är hjärnkontoret som styr, men så är det...

Vi börjar med bukhjärnan:

Bukhjärnan räknas numera ibland som en av nervsystemets tre delar. (De andra två är PNS och CNS) (1) Vi kan inte precis tänka med magen, men ENS är så pass självständigt att om man skar av alla förbindelser mellan det och hjärnan skulle det fortsätta fungera, i alla fall hjälpligt. (2)

Bukhjärnan eller ENS (det enteriska nervsystemet) är flätliknande nervvävnadsansamlingar i väggen på magsäck, matstrupes och tarm. Dessa nervceller är till antalet större än de i ryggmärgen och har beräknats till ca 100 miljoner. (1)

Bukhjärnan är alltså ett avancerat system som dessutom samspelar med både immunsystem och hormonutsöndrande körtlar.

Man har lokaliserat en mängd neurotransmittorer och neuromodulatorer i det enteriska nervsystemet, t.ex. acetylcholin, noradrenalin, dopamin och serotonin.

De här signalämnena har stora likheter med dem som finns i hjärnan.

Det enteriska nervystemet tar emot nervtrådar från både det sympatiska och parasympatiska nervsystemet och sänder självt primärafferenta nervtrådar till CNS, där särskilt nervus vagus är betydelsefull.

Om nervcellerna i ENS skadas på något sätt kan det ge upphov till mag-tarmstörningar. (2)

1. http://nervsystemet.se/nsd/structure_1017

2. http://www.vetenskaphalsa.se/bukhjarnan-nastan-lika-smart-som-hjarnan/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-02-28 11:02 #1 av: Magi-cat

Ballong

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.