Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Gammal hjärna - ny teknik

2016-02-17 16:28 #0 av: Magi-cat

Vår hjärna är i väsentliga drag en "stenålders"hjärna. Ändå kan den hantera mängder av information som inte ens var påtänkt av cro magnon och teknik som skulle betraktats som magi.

Hur kommer det sig? Hur klarar hjärnan det enorma trycket av all information, alla val och en ständig störtflod av intryck? En modern västerländsk människa ser lika många ansikten under en dag som en cro magnon gjorde under ett år.
Plasticitet. Omformning, anpassning, nya hjärnkopplingar är lösningen. Gamla områden tas i bruk för nya uppgifter. T.ex. finns det inget område för läsning, ändå läser vi. Områden främst för igenkänning av ansikten och objekt har tagits i bruk för läsning.

Vårt sociala ursprungssamhälle är antagligen små grupper om ca 150 individer. Här utformades våra hjärncentra för emotionella band, anknytning, medkänsla och empati.

Modern forskning visar att om vi vill väcka medkänsla för stora problem som fattigdom, hunger och sjukdom, räcker det inte med en torr uppräkning av fakta utan det effektivaste är att låta en utsatt individ representera problemet. (Sedan behövs det naturligtvis fakta för att göra någonting åt det.)

Återanvändningen av existerande hjärnområden gör det möjligt att göra väldigt mycket av inte så mycket. Att utveckla kultur, musik, smartphones, trossystem, kultur, internet och...mycket annat.

Så smart, så (o)begränsat, så fantastiskt effektivt. 

Källor:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjarnan

Klingberg, Torkel: "Den översvämmade hjärnan"

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-02-17 16:37 #1 av: Magi-cat

Vi tar bättre hand om våra mobiler än oss själva, säger Huffington Post-grundaren Arianna Huffington.

Hon kollapsade själv härom året av utmattning och sömnbrist.
Vi tror vi är effektiva, säger hon bl.a., när vi sms:ar samtidigt som vi promenerar och när vi tar jobbet med oss hem men i själva verket kopplar vi aldrig av och bort.

Vi måste ladda våra egna batterier också, inte bara mobilens.

Vi måste släcka mobilen en halvtimme innan läggdags och inte ta med den i sovrummet, menar Arianna.

http://hbl.fi/nyheter/2015-10-01/772704/hon-ordinerar-digital-avgiftning

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-02 15:59 #3 av: Magi-cat

Jodå, smartfånen kan ge både fysiska och psykiska besvär och så kan man bli beroende och få abstinens! Galen

"Enligt Jyrki Korkeila, professor i psykiatri vid Åbo universitet är det vanligt att telefonen stjäl ens tid från umgänge, hemsysslor och studier. Telefonanvändningen kan också orsaka fysiska skador.

- Exempel på fysiska symptom är huvudvärk och svindel, till och med störningar i hjärtrytmen kan förekomma. Utöver det finns det de som använder telefonen för att hantera sin stress, men telefonen bara ökar stressymptomen.

Enligt Korkeila leder en överdriven användning av telefonen ofta också till ångest, speciellt då man inte kan använda telefonen när man vill."

Det handlar alltså om ett beroendebeteende och liknar t.ex. spelberoende. Men det är bättre att kalla det skadlig telefonanvändning, säger Korkela också.

Som med all mänsklig aktivitet är det svårt att definiera ett beroende och att ge allmänna eller exakta begränsningar för ens telefonberoende.

Det kan löna sig att minska gradvis på telefonberoendet och om det är skadligt söka professionell hjälp.

Korkela menar också att mobilerna inte ska vara tillåtna på lektionerna på lektionerna.

http://svenska.yle.fi/artikel/2016/03/02/smarttelefonen-kan-ge-bade-psykiska-och-fysiska-symptom

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.