Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Hopp för blinda med ny teknik?

2016-02-25 22:00 #0 av: Magi-cat

Det är bäst att betona att denna teknik är på ett tidigt forskningsstadium och man vet ännu inte om det kommer att fungera.

Tekniken går i korthet ut på att använda optogenetik för att modifiera neuron så att de kan slås av och på med ljus. Försök har gjorts med möss och apor Ledsen och står nu inför att prövas på människor.

15 personer med retinitis pigmentosa, en sjukdom där näthinnan degenererar och den drabbade får allt sämre syn och t.o.m. kan bli blind, kommer att behandlas.

Planen är att införa ljuskänsliga gener i neuron i ögats ganglion-celler som överför information från retina (=näthinnan) till hjärnan. Eftersom patienternas näthinna degenererat hoppas man på detta sätt kunna koppla förbi de förstörda cellerna så att ganglioncellerna svarar direkt på ljus.

Om allt går som man hoppas kommer patienterna att få bättre syn men de kommer bara att uppfatta en monokrom värld, troligen inte i färger.

Om försöket blir lyckat har man planer på att använda optogenetik vid flera sjukdomar, t.ex. Parkinsons.

http://www.sciencealert.com/doctors-plan-to-use-a-groundbreaking-technique-in-humans-for-the-first-time-to-treat-blindness


Originalartikel: https://www.technologyreview.com/s/600696/in-first-human-test-of-optogenetics-doctors-aim-to-restore-sight-to-the-blind/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-02-25 22:11 #1 av: Wowy

Jag hatar djurförsök. :(

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-02-25 22:13 #2 av: Magi-cat

#1 Jag förstår dig.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-02-26 09:16 #3 av: Maria

Jag förstår också att man avskyr djurförsök men samtidigt så hade vi inte varit så "bra" inom sjukvård utan dessa.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.