Vetenskap; forskning; teorier

Tänk på hjärnan - ät choklad!

2016-02-27 16:04 #0 av: Magi-cat

Goda nyheter får man aldrig för många av, i alla fall inte om de innehåller CHOKLAD! Lipar

Att (mörk) choklad är bra för hjärthälsan är känt sedan tidigare, men enligt nya rön är choklad även bra för hjärnan och kan skydda mot t.ex. Alzheimers.

968 försökspersoner i åldrarna 23 - 98 fick dels svara på hur ofta de åt choklad och annan mat och dels delta i ett test gällande hjärnfunktion. Det visade sig att de som åt choklad oftare presterade bättre!

Hur chokladen leder till bättre hjärnfunktion är inte känt. Kanske ökar den blodflödet till hjärnan. 

Det finns säkert en del att diskutera kring metod och ett som annat, men det kommer jag inte att göra utan glatt ta till mig chokladbudskapet! 

Och tänk om gamla på ålderdomshemmen kunde få en god kopp choklad - för hjärnan, humöret, trevnaden och för att det är gott!

Och givetvis fairtrade!

http://www.huffingtonpost.com/entry/chocolate-brain-function_us_56cdb05be4b0928f5a6dc59f?hootPostID=97a104f90a29a97628f78486d2ec7cb2

bilder från www.pixabay.som

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-02-27 16:07 #1 av: surikatflicka

Underbart!

Anmäl
2016-02-27 16:13 #2 av: Anonym783

Choklad ska även hjälpa när man studerar, har jag läst :) men goda nyheter 😋🍫

Anmäl
2016-02-27 16:33 #3 av: Sabinan

Härligt, precis som jag alltid känt på mig.
Choklad är nyttigt och får en att må bra.

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-02-28 09:50 #4 av: Niklas

För mig fungerar choklad även kraftigt uppiggande. Äter jag en halv mörk chokladkaka vid middagstid kan jag inte somna förrän efter 2 på natten. :-)

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-04-04 12:35 #5 av: Magi-cat

Choklad blir bara bättre och bättre! Lipar

Enligt en studie vid Swinburne University of Technology i Australien blir man lugn och tillfreds av mörk choklad.

Det är polyfenolerna, en typ av antioxidanter, man tittar närmare på. 

http://illvet.se/manniskan/kroppen/choklad-gor-dig-lugnare-och-mer-tillfreds?utm_source=nb&utm_medium=email&utm_campaign=ill_se_2016_4_3_women_nonabo&utm_content=artikel

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-04-04 12:42 #6 av: Sabinan

#5 Åh, så bra. Glad
Just mörk choklad är så mäktigt att man knappt kan föräta sig på det, själv "orkar" jag aldrig äta mer än ett par bitar, sen blir man nöjd och "mätt" på smaken Glad

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-04-04 13:38 #7 av: Annielle

Mina hjärnfunktioner verkar tyvärr inte bli bättre av choklad, uselt minne, koncentration och inlärning lik för bannat! Ledsen

Jag blir spänd och stressad av mörk choklad, äter jag en till två rutor på kvällen är jag klarvaken minst till två på natten eller längre...

Men de har tydligen börjat att ge de som bor på äldreboenden mörk choklad på kvällen för att de ska sova bättre (minskat sömnmedicinanvändandet) vilket tydligen fungerar...

Mycket bättre och trevligare än sömnmediciner för dem i allafall.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-04-08 08:41 #8 av: NeferNefer

Ekologiskt och fairtrade, självklart. Då är det dessutom bra för själen och samvetet, för att inte tala om naturen och andra människor. Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-04-08 08:45 #9 av: Magi-cat

Hjärta

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-04-08 13:58 #10 av: Sabinan

#8 Ja, jag håller med dig. Det kan man unna både sig själv och vår omgivning Blomma

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-04-08 15:19 #11 av: Annielle

#8

Håller definitivt med dig också Glad, glömmer dock lätt av att tänka på det när det kommer till crawings efter mjölkchoklad ibland när jag är och handlarLedsen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-04-08 15:29 #12 av: Magi-cat

Ibland slinker det ner en Fazers blå...Skämseller två...

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-04-08 15:59 #13 av: NeferNefer

Fazers blå är ju såååå... *dreglar okontrollerat* ... goood ... Lipar

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-04-08 18:50 #15 av: Annielle

Nä, Fazers choklad har jag aldrig förstått mig på faktiskt! Marabou Schweizernöt ska det helst va, eller Ritter Sport helnöt DreglarSkäms

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-04-11 10:44 #16 av: Niklas

Alltså, det måste ju vara riktig choklad om det ska fungera. Michel Cluizel till exempel. :-)

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-04-12 01:53 #17 av: Sabinan

Själv älskar jag Valrhona Kär
Ibland brukarköpa deras choklad som ligger i engångsförpackningar. Känns lyxigt och att jag skämmer bort mig själv men sånt kan få en att må bra då och då Glad

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-04-22 12:30 #18 av: Magi-cat

Hittade en artikel om hur man med hjälp av habitation technique blir av med sina choklad cravings.

Det är Michael Mosley (han med 5.2, ni vet) som berättar om en studie där försökspersoner fick föreställa sig hur de smakade, tuggade och åt choklad. En grupp gjorde det 3 gånger, en annan grupp 30 gånger.

Den grupp som föreställt sig chokladätandet 30 ggr åt 40 % mindre av riktig choklad som de sedan serverades. De var "mätta".

När vi först äter något vi är sugna på, aktiveras hjärnans belöningscenter och dopamin utsöndras. Men ju tätare det händer, desto mindre belöning blir det och till sist bryr sig inte hjärnan. Den har blivit van.

"Cravings are essentially our brain’s way of telling us we need something when actually we don't."

http://www.medicaldaily.com/appetite-suppressant-food-cravings-mind-trick-377917

Kontrollera choklad?? Näääeeee...we want more....Lipar (stoppar skyndsamt in en stor bit i munnen.)

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-04-22 12:36 #19 av: NeferNefer

Choklad ska inte kontrolleras. Det ska konsumeras. (Utom kvalitetskontroller och fairtrade- och ekologiskt-jordbrukskontroller, förstås!)

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-04-22 13:25 #20 av: Magi-cat

Det var rätta orden! KärTummen upp

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-11-12 16:51 #21 av: Magi-cat

Enligt något oklara (men vem-bryr-sig!) källor, var det Chokladens dag igår! Så vi som missade det tänker naturligtvis på Hjärnan och frossar dubbelt upp i choklad idag! (Liksom alla andra dagar....hrrmm...)

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/har-du-atit-choklad-idag-om4376965.aspx

bild från pixabay.com

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-11-12 17:49 #22 av: Annielle

Jag åt mindre choklad i går än vanligt faktiskt! Men har kompenserat för det i dag innan jag läste i denna tråden om att det var chokladens dag igår.

Ja, inte märktes det på stan att det var chokladens dag på något sätt i alla fall, kanelbullens dag går aldrig att missa när det till och med säljs kanelbullar utanför vissa butiker.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-12 19:08 #23 av: NeferNefer

Jag tycker att alla dagar är Chokladens dag ... och Nefers dag ... Cooloch Nefers dag firas bäst med choklad, som av en slump Oskyldig

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-11-12 19:37 #24 av: Magi-cat

SkämtarTummen upp

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-11-15 15:18 #25 av: Magi-cat

"Genom att äta mer choklad gynnar vi våra kognitiva funktioner såsom minne, inlärning, problemlösning, uppmärksamhet och koncentration.
Forskarna tror bland annat att det är flavonoider, en grupp antioxidanter, i chokladen som ligger bakom de positiva effekterna.

Källa: Livsmedelsverket"

Citerat ur Må Bra-tidningen 2016 nr 12

Tänk ändå vad bra Livsmedelsverket kan få till det, ibland. Oskyldig

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-11-19 05:53 #26 av: Skorpion76

Mörk choklad är gott också!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Autism, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2016-11-19 07:18 #27 av: Magi-cat

all choklad är god. GladLipar

om det inte är gott är det inte choklad

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-11-19 11:24 #28 av: Skorpion76

#27 Jo, det är ju klart! 

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Autism, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2016-11-19 15:03 #29 av: Annielle

#27

Håller inte riktigt med, budgetchoklad som Ica basics choklad är inte mycket att hurra för fast det är choklad tyvärr!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-11-19 15:44 #30 av: Magi-cat

#29 Det har du ju alldeles rätt i förstås! GeneradTyst
Hade förträngt den...

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-11-19 16:10 #31 av: Annielle

Ja, det är sådant som händer när man inte äter sådan choklad! Glad

Har en kompis som äter den som inte bryr sig mycket om kvalte´ på saker och ting....

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-04-13 11:27 #32 av: Magi-cat

"30 gram mörk choklad om dagen kan öka inlärningsförmågan hos äldre."

källa: Må Bra-tidningen 2017:05, med hänvisning till CNBC

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-04-20 11:23 #33 av: Choklad

Jag äter nästan bara Fazers choklad då jag vill slippa palmoljan så mycket som det går. Och Fazer är lagom sött, Marabou t ex är ettrigt sött. 

Choklad med nötter i är min favorit just nu. jag  äter mörk choklad för det mesta,  men det är så bittert så jag tycker inte det är gott.  Å andra sidan blir man "mätt" efter en eller två bitar. 

Jag älskar choklad, har alltid gjort och kommer alltid att göra 

En bit mörk choklad i en kopp varm mjölk är supergott Lipar

U R us

Anmäl
2017-04-20 14:21 #34 av: Annielle

#33 Vad märkligt! Jag klarar inte av just Fazers choklad över huvud taget eftersom jag upplever den alldeles för sliskig och söt! Funderar

Marabous Schweizernöt äter jag ju där emot hemskt gärna. Kär

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-04-21 11:01 #35 av: Choklad

# 34

Ja det är nog "smaken som baken"  . den är ju delad SkrattarMen kanske Marabou har gått ner i sockermängd?  Det var länge sedan jag åt marabouchoklad. 

U R us

Anmäl
2017-04-21 14:41 #36 av: Annielle

Jag kollade upp sockermängden i Fazers nötchoklad och Marabous schweizernöt nuNörd

Skillnaden är att Schweizernöten innehåller 4 gram mer socker per 100 gram, så det borde ju inte märkas med den lilla skillnaden...

Något annat är det uppenbarligen som gör att jag ändå upplever Fazers choklad som sötare och långt i från lika god...

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-04-22 10:03 #37 av: Choklad

Ja det är konstigt att det kan märkas, men vad är det för sorts socker de har i? Måste kolla jag också, kan ju vara ens smaklökar som  ställer till det. Men 100 g socker det är ganska mycket och chokladkakor brukar ligga på 200-250 gram om jag minns rätt. 

Sedan finns det ju det mörka chokladet, med 75% och uppåt, men det är inte gott, bara bittert. Om det inte har någon smak , det med limesmak och mintsmak är gott.  Men det är nog rätt mycket socker i det också, jag har inte kollat

U R us

Anmäl
2017-04-22 10:22 #38 av: Skogsväsen

För ett par år sedan så dog min smak för marabou mjölkchoklad, jag vet inte om de ändrade något i deras recept eller vad det var. (Den enda choklad jag tycker om är mjölkchoklad). Så när jag smakade på Fazers mjölkchoklad så blev jag som frälst, älskar att ha den i kylskåpet och sedan ta 2-3 rader kall choklad. Yum!

Det jag undrar dock är ifall det endast är mörk choklad som är bra för hjärnan eller även mjölkchokladen? Förlägen

Anmäl
2017-04-22 12:10 #39 av: Annielle

#37 Nej nej, nu missuppfattade du det helt! Marabous choklad innehåller 4 gram socker mer än Fazers choklad per 100 gram chokladkaka! Det vill säga marabous innehåller 49 gram socker per 100 gram , medan Fazers innehåller 45 gram socker per 100 gram.

Borde väl vara vanligt raffinerat rörsocker i båda?!? 

Jag gillar mörk choklad också, behöver inte vara smaksatt för min del alls faktiskt. Är lite olika hur mycket socker de innehåller, men en favorit jag har som "endast" ligger på 70% kakao (Änglamarks ekologiska från Coop) innehåller 27 gram socker per 100 grams chokladkaka, så ja det är rätt mycket socker det med, men de flesta äter ju inte en hel sådan chokladkaka på en gång vilket man ju lätt kan göra när det gäller mjölkchoklad så Glad

Äter även en 85%-ig choklad av märket Vivani regelbundet, den innehåller däremot bara 14 gram socker per 100 gram chokladkaka, så klart bättre ur sockersynpunkt!Glad

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-04-22 12:13 #40 av: Annielle

#38

Det brukar främst vara så mörk choklad som möjligt som man syftar på när det gäller hälsoeffekter, men jag har även sett någon studie som visade att till och med mjölkchoklad visade hälsoeffekter, om det var just hjärnan det gällde minns jag dock inte.

Men skulle ändå ta det med en stor nypa salt angående mjölkchoklad och all ohälsosamt socker man får i sig med den.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.