Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Inlärning

Barn med autism kan utveckla tal och gester....

2016-02-28 16:26 #0 av: Loris M

..... rytm och melodi genom att lyssna till olika språkljud. Det konstaterar Pia Nordgren i sin avhandling. 

"Hypotesen bakom avhandlingen är baserad på teorier om den mänskliga hjärnan. Idén är att de områden i hjärnan som ansvarar för taluppfattning och talproduktion stimuleras i och med lyssnandet och därmed kan leda till utveckling av ljudproduktion generellt, men även mer avancerade stavelsekonstruktioner och användning av nya ord. Detta skulle även kunna ha effekter på talets melodi, gester samt andra språkliga områden./.../

Resultaten i avhandlingen ger stöd för att det föreligger en mekanism i hjärnan (t ex spegelneuron) som överbryggar mellan taluppfattning och talproduktion. Den visar också att tal och gester samspelar och att relationen mellan dessa är stark. Vidare kan det vara så att barn med autismspektrumtillstånd får stöd av sin handmotorik vid tal-språkinlärning."

Källa

Om ni vill höra mer om studien kan ni gå och lyssna på Pia, som faktiskt ska disputera nu på torsdag vid Göteborgs universitet. Om ni skulle ha vägarna förbi, finner ni tid och plats i länken ovan. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-02-28 17:26 #1 av: Magi-cat

Mycket intressant, tack så mycket! Blomma

Fastande särskilt för detta:

"Resultaten i avhandlingen ger stöd för att det föreligger en mekanism i hjärnan (t ex spegelneuron) som överbryggar mellan taluppfattning och talproduktion."

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-02-28 17:39 #2 av: NiklasTyreso

Enligt den nya upplagan av diagnosmanualen DSM-5 behöver inte autister ha en störd språkutveckling.
Autister har svårt med sociala relationer och anpassningsförmåga vid förändringar.

Anmäl
2016-02-28 18:41 #3 av: Loris M

#3 Det stämmer, men troligen har det mer att göra med att de i DSM-5  samlat alla autismdiagnoser under ett enda namn: Autismspektrumtillstånd, där även Asperger ingår (som tidigare varit en egen diagnos ). De som har Asperger har inte några talsvårigheter. 

Det står inte så mycket i länken ovan om gruppen som forskaren studerade, men jag kan tänka mig att det handlar om barn med "autistiskt tillstånd" och dessa barn har ofta utvecklingsstörning också eller någon annan diagnos. Då har de sällan ett talat språk eller gester. 

Det som är bra med studien är att det ger hopp att även de barn som inte utvecklat språk och andra former av kommunikation, kan göra det med rätt metoder. Tidigare, tror att det var förra året, kom det en avhandling (också från Göteborgs universitet) där de påstod att både förskolepedagoger och föräldrar hoppas för mycket när det gäller dessa barn och att intensiv träning sällan ger resultat. Något som visserligen mött kritik, men det är bra att det kommer fler studier som motbevisar det.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.