Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Ignorera intryck är (också) viktigt

2016-03-04 15:37 #0 av: Magi-cat

Ser du T:et i länken?

http://www.iflscience.com/brain/master-art-ignoring-psychology-experiment

Antagligen gör du det, efter en kortare eller längre stund.

Att behärska ignorering, utsortering, är bra vid fokusering, särskilt om man söker efter något speciellt, enligt forskning vid John Hopkins University.

Det underlättar om man får ledtrådar till vad man ska söka efter, men det underlättar faktiskt mer att veta vad man inte ska söka efter, ignorera, visar det sig.

I två experiment skulle försökspersonerna finna bokstäverna "B" och "F" i ett sammelsurium av bokstäver på en skärm. En del gånger fick de veta vilken färg bokstäverna inte hade, ibland fick de ingen ledtråd.
De som fick en hint om färgen hittade bättre än de andra, vilket kanske inte förvånar. Ju fler gånger experimentet utfördes, desto snabbare hittades bokstaven med hjälp av ignorering av en färg.

Det låter kanske självklart, men man tror att hjärnan har kapacitet att trycka ner givna stimuli och lära sig bemästra den förmågan allt bättre.

Ignorering är alltså den andra sidan av aktiv fokusering.

Att träna denna förmåga kan vara värdefullt för personer med arbeten där det är viktigt att snabbt sortera bort distraktioner bland en mängd stimuli, som radiologer. För att inte tala om de som checkar bagage på flygplatsen...

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-04 15:53 #1 av: Maria

Åh det är något jag tränar på jobbet dagligen.

Jag behöver vara ganska koncentrerad framför datan på jobbet och delar rum med två arbetskamrater plus att patienter kommer in och pratar och bokar tider.

Med tiden har jag blivit riktigt bra på att kunna stänga av men i början var det jobbigt.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-04 15:59 #2 av: Magi-cat

Lite mer om att ignorera: Det är bra för minnet eftersom en distraherad hjärna är en glömsk hjärna.

Här handlar det om att vi normalt bara kan hålla ett visst antal enheter samtidigt i arbetsminnet.

Men en del bemästrar väsentligt fler enheter i aktivt arbetsminne. Hur bär de sig åt?

En studie utförd av forskare vid Simon Fraser University pekar mot att det handlar om skillnader i att bearbeta intryck där en del har större fallenhet när det gäller att ignorera distraktioner.

När det gäller minne är uppmärksamhet viktig eftersom det vi riktar uppmärksamhet mot kan användas och lagras i hjärnans minne. Men att ägna uppmärksamhet innefattar också den andra sidan: att ignorera distraktioner, det oväsentliga.

Studien visade att de personer som hade låg arbetsminneskapacitet var sämre på att trycka ner distraktioner. Så arbetminnets kapacitet kanske inte handlar så mycket om hur mycket relevant information vi håller i minnet utan hur mycket vi kan trycka bort, ignorera.

I alla fall är det inte bra att bli distraherad....

http://blogs.scientificamerican.com/mind-guest-blog/ignoring-stuff-is-good-for-your-memory/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-04 16:03 #3 av: Magi-cat

#1 Vad skönt att det funkar!

Det är lite kluvet det där, för det blir lätt en stress om det är för mycket störningsmoment. 

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-04 16:03 #4 av: Maria

Väldigt intressant.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-04 16:22 #5 av: Magi-cat

Det är egentligen inget nytt, det kallas signal och brus, men numera kan man se mer vad som verkligen händer i hjärnan. Samtidigt har det i vårt allt brusigare samhälle blivit allt viktigare att hantera.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-04 17:44 #6 av: Moalinn

Mycket intressant. Har märkt att jag ser detaljer före helheten, går jag ut ur ett rum kan jag säga om en tavla hängde snett - men jag kan inte säga vad tavlan föreställde, till exempel. Jag såg T:et direkt i länken i #0, utan att ens behöva läsa instruktionerna. Nu i efterhand kan jag säga att grejerna/vinklarna eller vad man ska kalla dem hade olika färger men jag kan inte säga vilka färger eller vilken färg T:et var (annat än att det inte var rött, för det läste jag i instruktionerna senare). Detta har varit ett jättestort problem för mig i skolan när man behövde göra bokrecensioner och liknande, att försöka sammanfatta något är så gott som omöjligt.  Filmer tycker jag är tråkiga för jag minns sällan hela handlingen utan bara vissa delar.

Hjärnan är väldigt intressant egentligen. Borde lära mig mer i och med att jag har både autism och epilepsi. Mycket bra sajt det här måste jag säga! Skrattar

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.