Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Milgrams auktoritetstest

2016-03-04 16:33 #0 av: Magi-cat

Det här är ett av de mest kända socialpsykologiska experimenten. (Jag går inte närmare in på dem, egentligen en serie experiment, här.)

Så här, i korthet:

Milgrams autoritetsexperiment (kallas även lydnadsexperiment) utfördes ursprungligen1961. Hur långt går människor i lydnad inför en auktoritet?

Försöksperson fick veta att det rörde sig om ett inlärningsexperiment. Han eller hon skulle ge elektriska stötar till en person som skulle svara på frågor. Det var givetvis inga riktiga el-stötar och den personen som fick "stötarna" var skådespelare och reagerade, syn- och hörbart, med smärta när han svarade fel och fick stötar.
Ändå fortsatte många av FP att utdela stötar, fast de verkade förorsaka smärta. FP blev också tillsagd av auktoriteten att öka strömstyrkan, så småningom ända upp till dödligt område och en del fortsatte, bara för att de blev tillsagda. 

Fler FP avbröt och vägrade ge stötar om de kunde se den lidande personen och färre om den var osynlig bakom en skärm.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-04 16:38 #1 av: Magi-cat

Numera kan man se på hjärnaktiviteten när dessa och liknande experiment utförs. Vad händer egentligen och vilka hjärnområden är i bruk eller trycks ner?

Experimentet har också gjort om många gånger under varierande premisser.

Här nämns en variant där man genom att studera hjärnaktiviteten fann att försökspersonen faktiskt känner sig mindre ansvarig när hen blir tillsagd av en auktoritet att göra något.

Det skulle vara intressant att veta mer i detalj, tycker jag.

http://www.scientificamerican.com/podcast/episode/milgram-s-conformity-experiment-revisited-in-lab-and-on-stage/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-04 16:41 #2 av: Magi-cat

För att balansera upp med något mer positivt:

Enligt en studie vid Oxford University och publicerad i PNAS är vi riktigt sjysta och medmänskliga.

160 personer delades in i par med en okänd person, separerade i olika rum. Alla fick handledsband som kunde ge elstötar genom fjärrstyrning.

(läs om själva testet i länken)

Det visade sig att de flesta ville vara goda medmänniskor och inte skada den andra, okända personen, ens om det var till nackdel för dem själva!

Innan försöken inleddes fick försökspersonerna svara på frågor om sina karaktärsdrag. Det visade sig att personer med psykopatiska drag delade ut fler elstötar än andra. 

Den här studiens resultat ställs i kontrast till Milgrams auktoritetstest på 1960-talet. Det visade där att även helt vanliga välanpassade personer kan under inflytande av en auktoritet begå handlingar som de aldrig normalt skulle kunna ens tänka sig. T.o.m. skada eller döda andra, och detta trots att de inte var utsatta för direkt hot om repressalier, bara för att auktoriteten pressade dem.

Under dåliga omständigheter kan den mörka sidan i personligheten komma fram. Men i en människovärdig miljö blir de flesta också goda och givmilda.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-vi-skadar-hellre-oss-sjalva-an-andra

Skillnaden är väl auktoriteten då, när man har kontroll själv och inte blir tillsagd...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-04 19:46 #3 av: Tjeja

Intressant o läskigt på samma gång.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-03-05 08:37 #4 av: Loris M

Håller med ovanstående. Det läskiga ligger i att jag egentligen inte ens vill tänka på allt vi är kapabla till att göra när ansvaret för våra handlingar till synes vilar hos någon annan. Tänker bl.a. relaterat till olika politiska grupperingar som är "duktiga" på att utnyttja unga människors rädslor, osäkerhet och deras behov av grupptillhörighet och bekräftelse. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-03-05 08:45 #5 av: Magi-cat

Ja, och hur förhållandevis lätt det går att "hjärntvätta". Såg ett program härom kvällen om en sekt på 60-talet, rebellerna, om hur helt vanliga svenska studenter trodde de gjorde världen en tjänst genom sina aktioner. Hur de  viljelöst följde en karismatisk ledare och utförde handlingar som de efteråt inte kan förstå hur de kunde. Och hur snabbt den här "frälsningen" gick. Lika snabbt tog den också slut.

Lika intressant som att studera det här fenomenet skulle det vara att ta reda på hur hjärnan processar hos de som motstår. Då skulle vi kanske lära oss om "motmedel".

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-05 10:54 #6 av: [NeferNefer]

Mycket intressant. Ja, motmedel vore bra om vi kunde finna. Alldeles för många numera som sväljer blint vad som sägs till dem ... farligt, farligt Ledsen

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-03-18 07:05 #7 av: Magi-cat

Tyvärr gäller det än idag, trots att så många känner till experimentet och trots att man så gärna skulle vilja hoppas...

Milgrams test har gjorts om igen och resultatet upprepar sig.

Helt vanliga människor är alltså beredda att, om en auktoritet (i det här fallet experimentledaren) säger till dem, ge smärtsamma elstötar till försvarslösa människor.

"“Half a century after Milgram's original research into obedience to authority,” the team of researchers write, “a striking majority of subjects are still willing to electrocute a helpless individual.”"

"Thus, the theory goes, perfectly normal people commit to doing terrible things just because someone in a position of authority tells them to."

http://www.iflscience.com/brain/scientists-replicated-infamous-milgram-experiment/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.