Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan

Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Den varma och sociala människan

2016-03-05 09:57 #0 av: Magi-cat

Människan är en social varelse, vi mår gott av samarbete och det är och har varit nödvändigt evolutionen igenom, att vi är där vi är.

Den sociala samvaron och interaktionen ingår vi i varje dag. Vi mår bra av att vara hjälpsamma, vi mår bra av att vara givmilda och dela med oss. Vi mår bra när andra mår bra. Det finns strukturer i vår hjärna som sköter allt detta automatiskt, så vi slipper tänka fram det hela tiden. Men vi kan också medvetet undertrycka impulser och ändra mönster och tack vare vår välutvecklade pannlob (hjärnans färskaste komponent om man ser det evolutionärt), undertrycka impulser och fatta långsiktiga beslut.

Våra sociala interaktioner påverkar t.o.m. varandras kroppstemperatur! En smekning på kinden ökar värmen och en dålig social interaktion (som att bli utskälld) sänker den. Vi blir alltså bokstavligen kallt eller varmt bemötta. 
I en studie lät man försökspersonen hålla i en varm respektive kall kopp medan experimentledaren skrev ner en deltagares namn på ett formulär. Sedan fick försökspersonen göra en bedömning av deltagarens egenskaper. 
Det roliga var att den som hållit i den varma koppen bedömde personen mer positivt än den som hållit i den kalla koppen! (Slutsats: Bjud alltid på fika om du vill göra ett gott intryck!Glad)
Vi blir också mer givmilda om vi blir varmt bemötta.

Påverkan på vårt känselsystem går även via stolen du sitter på! 
En försöksgrupp satt på en hård stol och en annan på en mjuk stol. När de skulle bedöma en jobbkandidat bedömde de som satt på den hårda stolen vederbörande som mer stabil!

Varför förnimmelser och beteende står i relation till varandra är att de är viktiga för vår balans och därmed vår överlevnad. Kroppen strävar efter balans

Alla vill vara omtyckta och uppskattade. Om en social grupp upplevs som snäll och varm trivs vi där. Personer och grupper som upplevs kalla och elaka håller vi oss borta ifrån eftersom de kan göra att vi hamnar i obalans. Vi kan också välja att sätta oss över den omedelbara reaktionen.

Att bli socialt utmanövrerad är bland det värsta vi kan råka ut för. I en studie fick försökspersonerna hålla ett kort tal och lösa ett matteproblem i närvaro av personer som skulle observera dem med kalla och kritiska ansiktsuttryck och utan verbal återkoppling. 
När man mätte de kroppsliga reaktionerna efteråt fann man att inflammationen steg i kroppen på försökspersonerna som utsatts för den avvisande hållningen, jämfört med försökspersoner som gjort uppgifterna i enrum. Den sociala interaktionen, de sammanhang man ingår i, påverkar alltså direkt vår hälsa.

Alltså: Ge varandra respons! Reagera om någon blir exkluderad! Det finns alltid något bra att ta fram hos den andra, hur litet det än är! Alla mår bra av det!

Det här fungerar också över internet där det visat sig att vi reagerar likadant som i verkliga livet. Därför står varmt kaffe eller te alltid framdukat här på sajten! Glad

(källa: Katarina Gospic: "Den sociala hjärnan" och "Välj rätt! En guide till bra beslut")

bild från pixabay.com

Peace

Anmäl
2016-03-05 10:50 #1 av: Maria

Härlig läsning.

Det är alltid roligt med forskning som bekräftar något som människor i allmänhet känner på sig. Då vet man att det verkligen fungerar.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-07 17:51 #2 av: [NeferNefer]

HjärtaTummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-08-19 10:41 #3 av: Eldflinga

Gillar verkligen det här inlägget! 
Det är så självklart men fick mig ändå att ifrågasätta mig själv.
Betyder det här att jag inte borde lita så mycket på min intuition?
Att jag istället borde titta lite mer på vad jag gör/känner ( varm kopp eller kall kopp) när jag träffar nya människor?

Och hur fungerar detta en het sommardag?
Blir jag inte vänligare inställd till de som bjuder mig på något kallt en sådan dag?
Hmm.. väckte många intressanta frågor, ska helt klart hålla detta i minnet nästa gång. Cool

Antar att det i grunden handlar om en finstämd balans mellan det man vill uppnå/mig själv/omgivningen/den jag möter?

Anmäl
2016-08-19 16:55 #4 av: Magi-cat

#3 Tack för responsen och tankarna omkring! Blomma

Peace

Anmäl
2018-04-19 22:54 #7 av: [NeferNefer]

HjärtaVinkar

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.