Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Intervju med Katarina Gospic

2016-03-09 16:35 #0 av: Magi-cat

Katarina Gospic är hjärnforskaren som pratar så alla tror de förstår, i alla fall blir intresserade av hjärnkontoret, känner igen sig, tänker efter och lär sig något. Hon har kommit ut med en rad populära böcker som: "Välj rätt!; En guide till bra beslut" och "Den sociala hjärnan". (Den senaste: "Neurodesign: Inredning för hälsa, prestation och välmående" har jag ännu inte läst.)

Här är en intressant artikel där Katarina Gospic intervjuas om sitt liv och om sin forskning.

Några godbitar ur artikeln:

”"Vi är inte rationella beslutsfattare och jag skulle säga att vi är oerhört mycket inne i mönster som hindrar vår utveckling.”"

Angående det där om att vi bara använder 10 % av hjärnan som man hör ibland. (vilket inte stämmer) Hjärnan är som en symfoniorkester, säger Katarina:

""– Vi har några som spelar fiol, några som spelar flöjt, några på trummor, några på kontrabas, triangel, vad du vill. Och beroende på vad vi ska göra, och situationen, så kan vi aktivera antingen hela orkestern samtidigt – och så blir det värsta musiken. Eller så kan vi bara låta några spela, kanske enklare låtar. Hjärnan har, precis som en symfoniorkester, en jättestor repertoar. Det betyder att du ibland använder lite mindre av den.""

Vilken bra liknelse!

"Människor är grundprogrammerade att söka snabba belöningar och undvika det som är obekant, obehagligt och gör ont. Vi gillar det som är bekant och tryggt."

Vi påverkas mycket av vår uppväxt och miljö, säger hon också. Vi har mellan 20 000 och 30 000 gener och var och en kan ställas in på 2000 olika sätt, vilket ger en enorm massa möjligheter där miljön spelar in.
Hon menar att mer eller mindre allt är möjligt...

Och så är det den allt råare tonen i samhället som hon har mycket klokt att säga om...

"– I dag har vi tillgång till sekundsnabb information från hela världen. Vi matas med krig, sjukdomar och att folk dör och det gör att vår uppfattning för sannolikheter är totalt fel. Det leder många gånger till panikbeteende."

Vår gamla hjärna är många gånger ett problem, den ger efter för belöningar och grupptryck. Evolutionärt var det ett stort värde att hålla ihop, hellre än att gå emot gruppen. Mönstret, sökande efter bekräftelse och att ge efter för det som ger mest belöning och minst obehag finns på många platser i samhället.

http://www.dn.se/kultur-noje/du-ar-dum-hon-vet-varfor/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-09 16:38 #1 av: Magi-cat

Tidigare tråd om en av hennes böcker:

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/56c489ff8e0e745a9a002b31-om-att-fatta-beslut-med-hjarnan?56b64fc6ce12c456820003c3-1-sprak

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-09 17:48 #2 av: Maria

Liknelsen med en symfoniorkester var ju briljantSkämtar

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.