Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Hopp om bot för Huntingtons?

2016-03-10 09:23 #0 av: Magi-cat

Huntingtons sjukdom är ärftlig, allvarlig, dödlig - och obotlig. Men det forskas på tänkbara möjligheter för framtida behandling och ev har kanadensiska forskare gjort hoppingivande framsteg.

Botemedlet fungerar genom att "tysta" vissa gener och inhibera produktionen av huntington-proteinet, just det protein som är involverat i utvecklingen av sjukdomen.

Hittills har medlet visat sig effektivt i djurförsök (möss och apor Ledsen) men begränsad användning på människor har redan påbörjats. Patienterna får då fyra injektioner i ryggmärgen med en månads mellanrum mellan varje.

Hos mössen med en sjukdom liknande Huntingtons hade muskelkontrollen återvunnits efter två månaders medicinering.

Det som gör medlet speciellt intressant är alltså att symptomen kan gå tillbaka...Det inger hopp åt tusentals drabbade och deras familjer.

Inga särskilda biverkningar har rapporterats.

http://www.sciencealert.com/first-drug-for-huntington-s-disease-proves-safe-and-effective-in-mice-and-monkeys

Jag undrar om de psykiska skadorna också går tillbaka, eller "bara" de motoriska? Det är säkert för tidigt att säga än, men vi får se.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-10 09:23 #1 av: Magi-cat

Här är en tråd om Huntingtons sjukdom:

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/56e1270ece12c46f8e00194d-huntingtons-sjukdom?discussions-1

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.